kutatók

2017.10.26. 20:29

A Jeges-tengerbe zuhant egy helikopter

A Jeges-tengerbe zuhant egy orosz helikopter nyolc emberrel a fedélzetén a Jeges-tengeren, a norvég fennhatóság alá tartozó Spitzbergák (Svalbard-szigetek) közelében – jelentette a skandináv állam mentőszolgálata csütörtökön.

A norvég hatóság Twitter üzenetéből nem derült ki egyértelműen a Barentsburgtól 2-3 kilométerre a tengerbe zuhant helikopter utasainak sorsa.

Értesülések szerint a helikopter Pyramidenből (oroszul: Piramida), az egykori orosz szénbányász településről tartott Barentsburgba, amikor nyomtalanul eltűnt.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte: orosz állampolgárok voltak a gép utasai. Úgy tudni, hárman az orosz arktiszi és antarktiszi tudományos kutatóintézet munkatársai, öten pedig a Mi-8-as típusú szállítóhelikopter legénységéhez tartoznak. Az orosz tárca emellett bejelentette: egy Il-76-os teherszállító repülőgépet küld fedélzetén egy mentőalakulattal, amelynek tagjai közt több mint 20 búvár is van.

Az NTB norvég hírügynökség szintén a mentőszolgálatra hivatkozva úgy tudja, hogy a helikopter nem adott le segélykérő jelet.

„Olajat találtunk a vízfelszínen, de roncsokat nem” – mondta Olav Bjorgaas, a norvég mentőszolgálat egyik szóvivője. Hozzátette: a munkálatokat a heves hóesés miatti rendkívül rossz látási körülmények hátráltatják.

Egy másik szóvivő korábban közölte, hogy a baleset körzetébe két hajót és egy keresőhelikoptert irányítottak. Bjorgaas szerint mostanra a parti őrség egységein kívül egy másik helikopter illetve halászok is csatlakoztak a kereséshez, a helyi kórházakat készültségbe helyezték.

2008 márciusában kilenc fős személyzettel zuhant le egy Mi-8-as Barentsburgtól 4 kilométerre, hárman életüket vesztették a balesetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában