jég

2019.07.12. 19:52

Izlandon gúnyolódott a Fülöp-szigeteki elnök

Mi Izland problémája? Csak a jég. Ez az önök gondja. Túl sok jegük van, és ott nincsenek olyan napfényes napok, mint itt – mondta Duterte.

A véres kábítószer-ellenes háborúja miatt ENSZ-vizsgálatot kezdeményező Izlandon gúnyolódott pénteken Rodriguo Duterte Fülöp-szigeteki elnök, mondván, hogy egész Izland tiszta jég, s mivel – mint fogalmazott – ott csak „jeget esznek”, nem is érthetik meg az ő országának problémáit.

Mi Izland problémája? Csak a jég. Ez az önök gondja. Túl sok jegük van, és ott nincsenek olyan napfényes napok, mint itt

- mondta Duterte megyei vezetők előtt mondott beszédében.

Szóval értik, hogy ahol nincsen bűn, nincsen rendőr sem, és csak jeget esznek. Nem értik a Fülöp-szigetek társadalmi, gazdasági és politikai problémáit

- mondta.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa csütörtökön Izland által beterjesztett határozatot szavazott meg arról, hogy előzetes vizsgálatot indít a Fülöp-szigeteki drogellenes „háborúban” meggyilkolt ezrek ügyében. A határozat értelmében Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa 2020 júniusára jelentést készít a Fülöp-szigeteki helyzetről.

A droggyilkosságok ügyében a hét elején ENSZ-vizsgálatot követelt a londoni székhelyű Amnesty International. Jelentésében a szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt három évben a Fülöp-szigeteken a gyilkosságok módszeressé váltak, és a hatóságok nem vonták felelősségre az elkövetőket. A jogvédők azzal is megvádolták Manilát, hogy szándékosan félretájékoztatja a nemzetközi közösséget.

A Duterte drogháborújában meghaltak számát pontosan nem lehet megállapítani. A rendőrség adatai szerint letartóztatási kísérletek közben 6000 embert öltek meg, akik fegyverrel harcoltak a rendvédelmi szervek ellen, emberi jogi aktivisták szerint a droggal kapcsolatos halálesetek száma összességében a 27 ezret is elérheti.

Emberi jogi szervezetek szerint a kivégzések, becsempészett bizonyítékok, meghamisított jelentések tervszerűen működtek, és az állam nem hajlandó vizsgálatot indítani a három éve folyó megtorlások során a rendőrség által rendszeresen elkövetett visszaélések ügyében.

Duterte szóvivője, Salvador Panelo pénteken kijelentette, hogy Izland „hamis információk, álhírek alapján”, és a Duterte ellenzőinek, illetve az elfogult médiának a kijelentéseire alapozva nyújtotta be a határozattervezetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában