Jön a Nate

2017.10.07. 08:40

Ismét hurrikánriadót rendeltek el az Egyesült Államokban, New Orleanst kiürítik

Hurrikánriadót hirdettek az Egyesült Államok déli partvidékein, a louisianai New Orleansban pedig a polgármester elrendelte a kiürítést a várhatóan hurrikánná erősödő Nate trópusi vihar közeledtével. 

New Orleans polgármestere, Mitch Landrieu elrendelte a város egyes részeinek kiürítését, szombat estétől pedig kijárási tilalom lesz a városban. Louisiana, Mississippi és Alabama déli, tengerparti vidékein, valamint Florida délnyugati részén hurrikánriadót és rendkívüli állapotot rendeltek el.

A Nate trópusi vihar egyelőre a karibi térségben pusztít, Honduras és a mexikói Cancún közelében. Costa Ricán, Nicaraguában és Hondurasban eddig 24 halálos áldozatot követelt. A vihar az amerikai hurrikánközpont előrejelzései szerint – várhatóan 2-es erősségű hurrikánként – vasárnap reggel éri el az amerikai partokat.

New Orleansban, amelynek nagy része a tengerszint alatt fekszik, helyi idő szerint szombat délig kell a megjelölt területeket elhagyniuk az ott élőknek, szombaton délben lezárják a tengerártól védő zsilipeket. John Bel Edwards, Louisiana kormányzója az állam egész területére rendkívüli állapotot hirdetett, és a Nemzeti Gárda 1300 tagját mozgósította.

A még az Irma hurrikán pusztításaival küszködő Floridában Rick Scott kormányzó az állam 29 megyéjében hirdetett rendkívüli állapotot, és arra intette az ott élőket, hogy igyekezzenek elhagyni a vidéket, mert a vihar közeledtével lezárják az utakat és a hidakat. „Floridában mi tudjuk, hogy mindig a legrosszabbra kell készülnünk, miközben a leginkább jóban reménykedünk, de nem bízhatjuk a dolgokat a szerencsére” – fogalmazott a kormányzó. Hozzátette: mindenkinek a lehető leggyorsabban be kell szereznie vizet, élelmiszert és gyógyszert, mert a vihar nagy sebességgel közeledik.

Mississippi állam kormányzója, Phil Bryant is sajtótájékoztatót tartott péntek este és közölte: az állam felkészült a Nate hurrikánra. Mississippiben tornádókra is számítanak.

Kay Ivey, Alabama kormányzója már hétfőn reggel kihirdette a rendkívüli állapotot, és kötelező evakuálást ugyan nem rendelt el, de arra bátorította az alacsonyan fekvő területeken lakókat, hogy minél előbb vonuljanak az állam belső területei felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában