biztonsági kockázat

2019.01.04. 13:34

Irán hadihajókat küld az Atlanti-óceánra, az amerikai partok közelébe

A flottilla a márciusban kezdődő perzsa újév elején fog útra kelni.

Irán hadihajókat küld márciustól az Atlanti-óceánra – jelentette be Turádzs Hasszáni, az iráni haditengerészet egyik magas rangú parancsnoka pénteken.

Elemzők szerint Teherán biztonsági kockázatként értékeli az amerikai repülőgép-hordozók állomásoztatását a Perzsa-öbölben, s ezt ellensúlyozva az iszlám köztársaság növelni szeretné tengerészeti egységeinek műveleti hatáskörét legfőbb ellensége, az Egyesült Államok partjainak közelében.

Az iráni flottilla a márciusban kezdődő perzsa újév elején fog útra kelni – mondta Hasszáni. Az Atlanti-óceán messze van, s az iráni flottilla művelete eltarthat akár öt hónapig is – tette hozzá az ellentengernagy, akit az IRNA állami hírügynökség idézett.

Hasszáni szerint a flottilla tagja lesz a 2018 decemberében szolgálatba állított Sahand fregatt is. A Sahand rendelkezik helikopterfedélzettel, s iráni források szerint repülőgépek és hajók elleni rakétarendszerrel, valamint elektronikai hadviselési eszközökkel is.

Hasszáni még decemberben bejelentette: Irán hamarosan két vagy három egységből álló hajórajt küld Venezuelába. Az iráni hadsereg egyik magas rangú tisztségviselője akkor azt mondta, mivel az amerikai repülőgép-hordozóknak szabad az iszlám köztársaság tengeri határai mentén a nemzetközi vizeken hajózniuk, az iráni hadihajók is megtehetik ezt az amerikai vizek közelében.

Az iráni haditengerészet az utóbbi években kiterjesztette működési területét a többi között az Indiai-óceánra és az Ádeni-öbölre a szomáliai kalózok elleni küzdelem keretében.

Az iráni haditengerészeti erők tartós jelenlétükkel a nemzetközi vizeken a hadsereg főparancsnokának (Ali Hamenei ajatolláhnak, az ország legfelsőbb vallási és politikai vezetőjének) utasításait hajtják végre, felvonják az Iráni Iszlám Köztársaság zászlaját, meghiúsítják az Irán-ellenes összeesküvéseket, és biztosítják a hajózási útvonalakat – hangsúlyozta Hasszáni.

Washington és Teherán szócsatái elmérgesedtek azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában felmondta a 2015-ös atomalkut, és visszaállította a felfüggesztett szankciókat Iránnal szemben.

A teheráni vezetés ismételten figyelmeztetett, hogy elvágják a Perzsa-öböl menti országokból induló olajszállító tankhajók útját a Hormuzi-szorosban, ha Washington megakadályozná az iráni olajexportot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában