hagyomány

2018.03.23. 21:12

Infrastruktúrafejlesztésről tárgyalt Áder János és Andrzej Duda

A két államfő a magyar-lengyel barátság napja alkalmából találkozott Veszprémben.

Veszprém, 2018. március 23. Áder János köztársasági elnök (j) és Andrzej Duda lengyel államfő kezet fog a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón a veszprémi városházán 2018. március 23-án. A lengyel államfő a magyar-lengyel barátság napja alkalmából kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodik Magyarországon.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Kovács Tamás

Áder János a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón kiemelte: az emléknapon évente megrendezett elnöki találkozóknak vannak visszatérő témái, amelyekkel kapcsolatban megvitatják a közös ügyek előrehaladását. Ilyen téma volt ezúttal az egész régiót érintő infrastruktúrafejlesztések, közlekedési folyosók létrehozása, az energiabiztonság megteremtése, továbbá a Három tenger kezdeményezéshez kapcsolódó beruházások – közölte.

Az államfő kifejtette: az infrastruktúrafejlesztéseket illetően közös törekvés két olyan nagy közlekedési folyosó létrehozása, amelyek végpontja Lengyelországban, illetve Dél-Európában van. Magyarországnak ezekkel kapcsolatban Mosonmagyaróvár és Rajka, Miskolc és a szlovák határ, valamint Debrecen és a román határ között kell egy-egy szakaszt megépítenie a következő években – magyarázta.

A magyar államfő az energiabiztonság vonatkozásában közölte: Európa valamennyi országának törekvése, hogy a gáz- és olajbeszerzéseit több forrásból biztosítsa, ennek feltételeit megteremtse, amihez vezetékeket, interkonnektorokat kell építeni, vezetékeket kell kétirányúvá kell tenni, hálózatokat kell összekapcsolni. Lengyelország e tekintetben nagy lépést tett azzal, hogy északon LNG-terminált épített – vélekedett. Hozzátette: jó lenne, ha Horvátországban is megépülne az LNG-terminál, de még nem kezdődtek meg a munkák.

Áder János kitért rá: beszéltek a Három tenger kezdeményezéshez kötődő infrastruktúrafejlesztésekről, arról, hogy fel kell térképezni az igényeket és közös pénzügyi alapot kell létrehozni, hogy a 13 résztvevő ország érdekeinek megfelelő beruházásokba kezdhessenek.

Egy a Lengyelország és az Európai Bizottság közötti egyeztetésekre vonatkozó kérdésre a köztársasági elnök elmondta: kérdés, hogy lesz-e kompromisszum Lengyelország és a bizottság között, egyelőre zajlanak az egyeztetések. Magyarország világossá tette korábban is, hogy „semmiféle igazságtalan eljáráshoz a nevét nem adja Lengyelország vonatkozásában”, Magyarország vétójára Lengyelország számíthat, ha bármilyen igaztalan váddal akarják illetni – hangsúlyozta.

Egy a kvótarendszert illető kérdésre Áder János úgy válaszolt, hogy a magyar álláspont kezdetektől ugyanaz: elfogadhatatlan összekapcsolni a kvótákat és az uniós támogatásokat.

Az Északi Áramlat 2 vezetékkel kapcsolatban az államfő ugyancsak azt hangoztatta, hogy a magyar álláspont nem változott, Magyarország olyan döntést szeretne, amely összhangban áll az EU szabályaival, eleget tesz az energiabiztonság követelményének, nem alkalmaz kettős mércét, továbbá a tagállamok energiabiztonságra vonatkozó érdekeit szolgálja.

Áder János és Andrzej Duda péntek este részt vesz a magyar-lengyel barátság napja alkalmából tartandó díszelőadáson a Hangvilla Központban, majd szombat délelőtt ünnepi szentmisén vesznek részt a Szent Mihály székesegyházban.

Az Országgyűlés 2007-ben a sok évszázados közös történelemre, a két nép barátságára és együttműködésére tekintettel március 23-át a magyar-lengyel barátság napjává nyilvánította. A lengyel szejm néhány nappal később határozatban tette meg ezt a lépést. 2007 óta ezt a napot évente felváltva ünneplik a két országban.

Borítókép: Áder János köztársasági elnök és Andrzej Duda lengyel államfő

Forrás: MTI Fotó/Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában