emlékév

2019.03.24. 18:41

II. Rákóczi Ferenc példája ma is bátorítást ad

Példaként szolgált az önállóságáért küzdő magyarság számára a fejedelem helytállása.

Nekünk, magyaroknak különösen sokat kellett küzdenünk önállóságunkért, a szabadságunkért, és évszázadokon át voltunk a „keresztény világ bástyája”; II. Rákóczi Ferenc példája ma is bátorítást ad – mondta a Rákóczi Emlékév Testület elnöke vasárnap a szlovákiai Borsiban.

Gaal Gergely a Rákóczi-emlékév egyik nyitóeseményének számító rendezvényen, amelyet II. Rákóczi Ferenc születésének 343. és erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulója alkalmából tartottak szülőhelye, a borsi kastély előtt, közölte:

ma is vannak olyan erők a világban, amelyek próbára akarják tenni hitünket, hazaszeretetünket, nemzeti egységünket.

Emlékeztetett arra, hogy az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Lomnici Zoltán kezdeményezésére a magyar parlament tavaly november 27-én teljes egyetértésben II. Rákóczi Ferenc-emlékévvé nyilvánította 2019-et, egyik legismertebb történelmi személyiségünk erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulója alkalmából.

Mint mondta,

II. Rákóczi Ferenc személye és szabadságharcának története ma is időszerű példa számunkra.

Hitét mélyen megélő, keresztény történelmi személyisége ma is bátorítást ad számunkra, hiszen a magyarságnak most is van küldetése és feladata, mégpedig a kereszténység és az európai civilizáció védelme – jelentette ki Gaal Gergely.

Laczkó Lajos, a borsi II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás elnöke felidézte, hogy ötven éve, 1969-ben emlékeztek meg először ezen a helyszínen a fejedelem 1676. március 27-i születésnapjáról. Megemlítette azt is, hogy tíz éve alapították meg a fejedelem emlékét ápoló polgári társulást, az addig helyben működő civil szervezetek egyesülésével összekovácsolva azokat az értékeket, amelyeket addig külön-külön képviseltek.

Kitért arra is, hogy eddig a magyar kormány jóvoltából tudtak kisebb-nagyobb felújításokat végezni az eddig romos állapotú Rákóczi-kastélyon. 2002-ben a tetőszerkezetet sikerült megújítani, most pedig – ugyancsak magyar forrásból – az épület kulturális, történeti és turisztikai hasznosítású felújítása zajlik – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában