Iszlám Állam

2020.10.05. 22:25

Huszonötezer embert engednek szabadon a szíriai kurdok

Az al-holi táborban több mint 70 ezer ember tartózkodik, gyakorlatilag szinte mindnyájan a dzsihadista szervezet tagjaihoz köthető nők és gyerekek.

A szíriai kurd autonóm régió vezetése hétfőn bejelentette, hogy kegyelemben részesít az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez köthető közel 25 ezer szíriai állampolgárt – többségében a túlzsúfolt al-holi menekülttáborban lévő nőket és gyerekeket -, és nem vállal felelősséget többé a további 45 ezer külföldi fogolyért.

„Eltávolítjuk a szíriaiakat a táborból, és csak a külföldieket hagyjuk ott, akikkel másképp fogunk foglalkozni” – jelentette be Ilham Ahmed, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd vezetésű milíciaszövetség politikai szárnyának számító Szíriai Demokratikus Tanácsa (SDC) végrehajtó bizottságának elnöke. Az SDC beszámolója szerint Ahmed az al-holi tábort „tehernek” minősítette „a vállon”.

Az al-holi táborban több mint 70 ezer ember tartózkodik, gyakorlatilag szinte mindnyájan a dzsihadista szervezet tagjaihoz köthető nők és gyerekek, akiket a szíriai kurd milíciák fogtak el a dzsihadistákkal folytatott harcok során.

Az esetről beszámoló EFE spanyol hírügynökség megjegyzi: nem ez az első alkalom, hogy az SDC azzal fenyeget, hogy szélnek ereszti a dzsihadisták családtagjait, a szíriai kurd vezetés pedig többször is hiába kérte a nemzetközi közösség segítségét az ügyben.

A kurd autonóm vezetés „nem köteles hatalmas összegeket költeni arra, hogy élelemmel és egyéb dolgokkal lássa el ezeket az embereket, még kevésbé köteles foglalkozni a táborban kialakuló problémákkal, köztük gyilkosságok és erőszakesetek ügyeivel” – fogalmaztak.

Ahmed elmondta, hogy a fogva tartott szíriaiak szabadon engedése az SDC törvényhozó tanácsa elé terjesztett határozattól függ. A határozat elfogadása esetén – miképp azt közölték – az autonóm vezetés már nem fog felelősséget vállalni a táborban maradókért, akik így egyszerű fogvatartottaknak fognak minősülni.

Az al-holi – valamint a rozsi – tábor nézeteltérést szült a szíriai kurdok és a nemzetközi közösség között, mivel azoknak az országoknak a nagy része, amelyeknek állampolgárai korábban a dzsihadisták kötelékébe szegődtek, elutasították, hogy foglalkozzanak a táborokban lévő állampolgáraikkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában