Újra megtelt

2020.08.28. 13:33

Hiába ürítik ki a lampedusai tábort, folyamatosan érkeznek a szigetre a migránsok

A lampedusai migránstábor kiürítésének hírére ismét érkeznek a migránscsónakok az olasz szigethez, péntekre virradóan tizenhat kötött ki az MTI tudósítójának helyszíni jelentése szerint.

Migrants from Tunisia and Lybia are examined as they arrive onboard of an Italian Guardia Costiera (Coast Guard) boat in the Italian Pelagie Island of Lampedusa, while a beach with tourists is seen in the background, on August 1, 2020. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Alberto Pizzoli

Lampedusa kikötőjébe péntek reggel egy óra leforgása alatt három kisebb vízi jármű érkezett. Két kisebb csónak tunéziai férfiakkal, valamint egy nagyobb motoros gumicsónak közép-afrikai férfiakkal volt tele.

Mindhárom járművet az olasz pénzügyőrség, valamint a Frontex Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség katonai hajói kísérték a nyílt tengerről egészen a partig.

A mólóhoz érkezve elsőként az olasz hatóságok és a Frontex emberei kérdezték ki őket franciául és angolul. Az olasz vöröskereszt önkéntesei vízzel kínálták őket. A tunéziaiak eltakarták arcukat a tévékamerák elől. Poggyász nem volt náluk.

A helyszínre siető olasz egészségügyi hatóságok védőruhát viselő emberei egyenként engedték őket a partra, és megmérték testhőmérsékletüket. A csoportokat a lampedusai migránstáborba szállították.

A csónakok érkezésének hírére a lampedusai kikötő mólója megtelt helyiekkel és turistákkal, akik fényképezték őket. Sokan a polgármester, Salvatore Martello nevét kiabálták, azt sürgetve, hogy cselekedjék, és ne engedje meg a migránsok beengedését a járványhelyzetben. A közeli presszó tulajdonosa kávét vitt a bevándorlóknak. Egy magánhajó tulajdonosa azt követelte hangosan, hogy a migránscsónakokat ne engedjék be a turistakikötőbe, mert „csónakjaikkal nekicsapódnak a többi hajónak, és fel is másznak ezekre”. Egy északolasz férfi szerint, aki minden évben Lampedusán nyaral, Olaszország példamutató a tengeri mentésben, „de nem ennyire ügyes a migrációs helyzet kezelésében”. Hozzátette:

„Húsz éve érkeznek a csónakok, amíg Európa nem lép, nem fog megváltozni a helyzet.”

Hatósági adatok szerint péntekre virradóan tizenhat csónak kötött ki, több mint kétszázhatvan emberrel. Annak hírére kezdtek el megint érkezni, hogy kiürítik a helyi migránstábort – mondta az MTI-nek nyilatkozva a kikötőben szolgáló egyik csendőr, aki szájmaszkban felügyelte a csónakokat. A legkisebb csoport hétfős volt, a legnagyobb huszonöt fős, az érkezők többsége gazdasági bevándorlónak minősülő tunéziai, közöttük fiatalkorúak is.

A lampedusai migránstáborban most ismét több mint hétszázan vannak.

Szerda óta folyik az eredetileg kevesebb mint kétszáz főt befogadni képes tábor kiürítése: 273 embert, közöttük majdnem hetven fertőzöttet az Aurelia komphajóval a szicíliai Trapaniba vittek. További mintegy hatszáz embert – köztük tizenöt fertőzöttet – az Azzurra komphajóval szállítanak majd el, egyelőre nem közölték, hova.

A szomszédos Szicília kormányzója, Nello Musumeci bejelentette, hogy nem módosítja korábbi rendelkezését a migránstáborok bezárásáról, annak ellenére sem, hogy azt a kormány fellebbezésére az illetékes közigazgatási bíróság felfüggesztette. Musumeci bejelentette, hogy folytatják a több mint negyven szicíliai és a lampedusai migránstábor ellenőrzését is. Elemzők szerint a délolasz szigetek nyomásgyakorlása cselekvésre kényszerítette a kormányt a lampedusai tábor kiürítésével, de ez csak ideiglenes megoldást jelent, miután a tábor máris újra megtelt.

Borítókép: Lampedusára érkező migránsok egy korábbi csoportja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában