teherán

2018.08.27. 18:44

Hét év börtönre ítéltek Iránban egy egyetemista tüntetőt

Parísza Rafei ügyvédje, Szaíd Halílí a Twitter közösségi oldalon igazságtalannak és túlzónak nevezte az ítéletet.

Ügyvédje hétfői tájékoztatása szerint hét év börtönre ítéltek Iránban egy diáklányt, amiért részt vett a teheráni egyetemista tüntetéseken.

Parísza Rafei, a Teheráni Egyetem 21 éves diákja ellen felhozott vád a közrend megzavarása, valamint az volt, hogy a nemzetbiztonságot veszélyeztető és rendszerellenes propagandát hirdető gyűlésen vett részt – tudósított az ítéletről a Shargh reformpárti napilap.

Parísza Rafei ügyvédje, Szaíd Halílí a Twitter közösségi oldalon igazságtalannak és túlzónak nevezte az ítéletet. A Shargh által idézett véleménye szerint a vádak egyike sem elégséges a bűncselekmény megállapításához.

Szaíd Halílí szerint a decemberi tüntetést, amellyel kapcsolatban ügyfelét elítélték, egy diákszövetség szervezte, és olyan ügyekről szólt, mint a kollégiumi hálótermek nyitvatartási ideje. A tiltakozásokkal pedig nem szegtek jogot, a tüntetők az alkotmány által garantált jogaikkal éltek.

Iránban 45 diák került rácsok mögé a széles körű társadalmi elégedetlenséget kísérő decemberi tüntetéseken, amelyeket a gazdasági nehézségekre reagálva tartottak – írta a szintén reformer Etemad napilap. Az újság értesülései szerint legalább két diákot már nyolc évre elítéltek, további ítéletek pedig jövő hónapban várhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában