Ország-világ

2021.05.15. 07:59

Hazugsággal kampányolt Karácsony Gergely

A baloldal lehetséges miniszterelnök-jelöltjéről még 2018-ban állították azt, hogy elvégezte a doktori képzést, ez az információ viszont nem felel meg a valóságnak.

Budapest, 2020. január 17. Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatót tart a Városházán 2020. január 17-én. A főpolgármester elmondta, hogy évente nagyjából kétmilliárd forintból szüntetnék meg a CT- és MR-várólistákat Budapesten a daganatgyanús megbetegedések esetében.

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Hazugsággal indította Karácsony Gergely, 2018-ban az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjeként országgyűlési választási kampányát, amikor a pártja honlapján közzétett bemutatkozásában azt állította, hogy 2007-ben az ELTE ÁJK Politikatudományi Intézetében doktori (PhD) fokozatot szerzett – írja a Magyar Nemzet.

A jelenlegi főpolgármester akkori állítását cáfolja, hogy egyrészt csak 2007-ben kezdte meg a tanulmányait az említett intézményben. Másrészt a tudományos fokozat megszerzéséhez két nyelvvizsga is szükséges, azonban a baloldal újfent lehetséges miniszterelnök-jelöltjéről azóta kiderült, hogy nincs egyetlen nyelvvizsgája sem.

A lektorátusi papír ugyanis nem feleltethető meg a klasszikus, államilag elismert középfokú nyelvvizsga-bizonyítványnak, amit az egyetemek szabályzatai kimeneti követelményként előírnak. Karácsony később sem fejezte be a képzést, egyrészt a politikai életben történő feltűnése, másrészt a képzés teljesítéséhez szükséges szigorú nyelvvizsga-követelmények hiánya miatt.

A lap alkalmasságát firtató cikkére válaszul a főpolgármester dühös hangú bejegyzést tett közzé a Facebook-oldalán, amiben a nyelvtudásával kapcsolatos kérdéseket kerülte, helyette viszont beszámolt arról, hogy gyerekkorától kezdődően milyen iskolákba járt.

Karácsony Gergely megerősítette a Magyar Nemzet információját, hogy korábbi, középfokú nyelvvizsgával kapcsolatos sejtetésével szemben mindössze az ELTE Bölcsészettudományi Kar – azóta már megszűnt – idegen nyelvi lektorátusán kapott igazolást arról, hogy angol nyelven beszél, de továbbiakat nem árult el a kérdéses igazolással kapcsolatban.

Az már csak ráadás, hogy a fenti hiányosságok miatt Karácsony adjunktusi pályaíve is több mint furcsa.

Kevéssé ismert tény, de egy másik doktori iskolába is jelentkezett Karácsony, amit szintén nem fejezett be.

Még 2000-ben – miután az ELTE Szociológiai és Szociálpolitikai Intézetében szociológia diplomát szerzett – a Budapesti Corvinus Egyetemen kezdte meg első doktori képzését. Az életrajza szerint 2000 óta rendszeresen publikál a nyomtatott sajtóban, több tucat tanulmánya jelent meg akadémiai folyóiratokban, tanulmánykötetekben, azonban a Corvinusról 2003-ban pont amiatt tanácsolták el, hogy nem teljesítette a tudományos képzés kötelezettségeit. Ennek ellenére Karácsony a Budapesti Corvinus Egyetem politikatudományi intézetének az oktatója lett, először tanársegédi, majd 2008-tól adjunktusi beosztásban, nyelvvizsga és tudományos fokozat nélkül, tehát megelőlegezett bizalomból dolgozhatott az egyetemen.

Karácsony a kérdéses időszak során a Medián közvélemény-kutató intézet kutatásvezetője, majd kutatási igazgatója volt. Ekkor dolgozott a Miniszterelnöki Hivatalnak is, ahol családi cége 2006 és 2009 között több tíz millió forint értékű tanácsadói megbízást kapott a szocialista–szabad demokrata Gyurcsány-kormánytól.

Karácsony Gergely a hét elején annak kapcsán volt kénytelen magyarázkodni, hogy kérdések merültek fel a nyelvtudásával, pontosan annak hiányával kapcsolatban. A baloldal lehetséges miniszterelnök-jelöltje múlt héten a The Economistnak adott interjút tolmács segítségével, amelyben a közte és az Orbán Viktor miniszterelnök közötti testalkatbeli különbségből a politikai képességekre igyekezett következtetni. Karácsony a botrányos „body shaming” után arról kezdett magyarázkodni, hogy milyen különbségek vannak Orbán Viktor és az ő, mint kiderült, nem létező idegennyelv-tudása között.

Ma bejelentheti az indulást

„Szombaton nézzetek rá a Facebook-oldalamra, meg akarok mutatni valamit” – írta közösségi oldalán Karácsony Gergely megjegyezve, hogy élő adásban 16.30-tól lesz, „de egész nap érdemes lesz követni”. A bejegyzés megerősíti a Magyar Nemzet múlt heti értesülését, miszerint a főpolgármester várhatóan ma jelenti be, hogy elindul a baloldal miniszterelnök-jelölti előválasztásán. A főpolgármester várható bejelentkezését teszi egyértelművé pártja, a Párbeszéd tegnapi közleménye, mely szerint őt kérik fel miniszterelnök-jelöltnek. Ezt megelőzően a törpepárt botrányhős országgyűlési képviselője, Tordai Bence már egy Karácsonyt ábrázoló kitűzőt viselt a Partizán minapi adásában, ahol a momentumos Berg Dániellel vitázott. Sokatmondó az is, hogy Tordai a vitát záró beszédében megjegyezte, szeretné, ha Karácsony Gergely – amennyiben elindul az előválasztáson –, számíthatna a választók támogatására. – Karácsony Gergely The Economist-interjúja a kenet, ami jelen esetben azt jelenti, hogy a globális nagytőke mellette van. A lap ugyanis a globális nagytőke üzenőfala – mondta a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzések központjának az igazgatója.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatót tart a Városházán 2020. január 17-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában