helyzet

2021.10.27. 10:54

Hazatérhetett kartúmi otthonába az őrizetbe vett szudáni miniszterelnök

A katonai vezető azt nem közölte, hogy Hamdok és felesége elhagyhatja-e a házat, illetve telefonálhatnak-e.

Visszatérhetett feleségével kartúmi otthonába Abdallah Hamdok szudáni miniszterelnök – közölte kedd este egy katonai vezető, aki szerint Hamdok házánál fokozott biztonsági intézkedéseket hoztak.

A katonai vezető azt nem közölte, hogy Hamdok és felesége elhagyhatja-e a házat, illetve telefonálhatnak-e.

A szudáni katonai-civil tanács vezetője, Abdel-Fattáh al-Burháni hétfőn bejelentette, hogy feloszlatja az átmeneti kormányt és a tanácsot, és rendkívüli állapotot hirdet ki, amit a nemzetközi közvélemény katonai hatalomátvételnek minősített és hevesen bírált.

Őrizetbe vették a miniszterelnököt és a kormány több tagját, akinek az elengedését számos nemzetközi szervezet és ország vezetője követelte.

Burháni keddi sajtótájékoztatóján közölte, hogy Hamdokot a saját érdekében vették őrizetbe, és rövidesen visszatérhet otthonába, a hadsereg pedig a mélyülő politikai válság megoldása érdekében volt kénytelen közbelépni.

Mariam al-Mahdi, a katonaság által feloszlatott kormány külügyminisztere kedden közölte, hogy továbbra is ő és a Hamdok-kormány többi tagja Szudán legitim vezetése.

Al-Mahdi közölte: beszélt az egyik őrizetbe vett vezető, Halid Omár kabinetminiszter feleségével, és közölte, hogy a minisztert megalázták és rosszul bántak vele az őrizetben. „Mezítláb, éjjeli viseletben hurcolták el” – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában