katasztrófa

2020.01.10. 19:41

Három óriási tűzfészek egyesült Ausztráliában (videó)

A gigantikus tűzfészekben több mint 500 ezer hektáron tombolnak a lángok.

Penrose, 2020. január 10. A tûzoltóság repülõgépérõl ledobott tûzgátló anyaggal próbálják megfékezni a lángokat az Új-Dél-Wales állambeli Penrose közelében 2020. január 10-én. A szeptember óta tomboló bozót- és erdõtüzek miatt emberek tízezreit kell kimenteni Ausztrália délkeleti térségébõl. Országszerte 5,9 millió hektárnyi földterület égett le, 26 ember meghalt és mintegy kétezer otthon vált a lángok martalékává. Komoly kár keletkezett az élõvilágban, akár egymilliárd állat is elpusztulhatott, és sûrû füst borította be a nagyvárosokat. MTI/EPA/AAP/Dan Himbrechts

Forrás: MTI / EPA / AAP / Dan Himbrechts

Fotó: Dan Himbrechts

Egyre rosszabb a helyzet Ausztráliában: pénteken Új-Dél Wales és Victoria állam határán három tűzfészek egyesült,

így már több mint 500 ezer hektáron tombolnak arrafelé a lángok

Victoria állam több városában arra kérték az embereket, azonnal hagyják el otthonaikat, néhány helyen azonban azt tanácsolták a lakóknak, maradjanak otthon, ugyanis már túl késő a meneküléshez. Új-Dél Walesben körülbelül 3300 tűzoltó küzdött a tűzzel – írja a CNN.

A canberrai magyar nagykövetségen péntektől szünetel az ügyfélfogadás. A nagykövetség arra kéri az embereket, hogy halaszthatatlan konzuli ügyekben forduljanak a sydneyi és a melbourne-i konzuli irodához, vészhelyzet esetén pedig egy ingyenesen hívható telefonszámon is elérhető a konzuli segélyvonal.

Az időjárás a következő napokban sem lesz kegyes az ausztrálokhoz, viharos szél nehezítheti az oltási munkálatokat.

Ausztrália délkeleti térségében szeptember óta pusztítanak bozóttüzek. Eddig Magyarország területénél nagyobb, százezer négyzetkilométernyi földet perzseltek fel a lángok, a természeti katasztrófában 26 ember vesztette életét, csaknem egymilliárd állat pedig elpusztult.

Borítókép: a tűzoltóság repülőgépéről ledobott tűzgátló anyaggal próbálják megfékezni a lángokat az Új-Dél-Wales állambeli Penrose közelében január 10-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában