27 országból

2020.02.20. 11:39

Harmadik alkalommal rendezik meg a hétvégi magyar iskolák találkozóját

Az idei esemény egyik témája az lesz, hogyan lehet egységes oktatási felületet biztosítani az intézmények számára.

Budapest, 2020. február 11. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára sajtótájékoztatót tart a Határtalanul! program legfontosabb újdonságairól és friss pályázati felhívásairól a Miniszterelnökségen 2020. február 11-én. Elérhetõvé váltak a magyarországi iskoláknak a külhoni osztálykirándulásokat finanszírozó Határtalanul! program következõ tanévének pályázati kiírása. A magyar kormány finanszírozásával mûködõ program intenzitása 100 százalékos, vagyis a nyertes pályázók összes költségét fedezi az állam. Az iskolák a következõ tanévben a korábbi 5-6 millió forint helyett már 6-7 millió forintot nyerhetnek el az utazások finanszírozására. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Harmadik alkalommal rendezik meg Budapesten a hétvégi magyar iskolák találkozóját, amelyre 27 országból 111 iskolavezető és pedagógus érkezik – közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Potápi Árpád János – aki a rendezvény pénteki megnyitóján előadást tart – azt mondta, a világban 250 hétvégi magyar iskola működik, ahol a külföldön élő magyar gyerekek magyar nyelvet, történelmet tanulnak, és hagyományőrzéssel, a magyarság kultúrájával foglalkoznak.

Az iskolák fő célja az anyanyelv és a nemzeti identitás megőrzése.

A legnagyobb létszámú ilyen iskola a torontói Árpád-házi Szent Erzsébet Magyar Iskola, ahol mintegy kétszázan tanulnak – tette hozzá.

Potápi Árpád János a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy az évente megrendezett találkozó célja a hétvégi magyar iskolák tevékenységének koordinálása.

Az idei esemény egyik témája az lesz, hogyan lehet egységes oktatási felületet biztosítani a hétvégi magyar iskoláknak, hogy ne maguknak kelljen metodikai módszereket kitalálniuk.

A Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János kara ennek érdekében távoktatási felület létrehozásán dolgozik – közölte az államtitkár.

Borítókép: illusztráció / Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart a Határtalanul! program legfontosabb újdonságairól és friss pályázati felhívásairól a Miniszterelnökségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában