bizonyíték

2020.06.30. 18:30

Hangfelvétel bizonyítja, hogy jogtalanul ítélték el Berlusconit

Azonnali kivizsgálást sürgetett a Hajrá Olaszország (FI) párt kedden, miután nyilvánosságra került egy hangfelvétel, melyen a legfelső bíróság egyik tagja jogtalannak nevezte a Silvio Berlusconival szemben 2013-ban adócsalásért hozott ítéletet, melynek következtében a FI elnökét a római parlamentből is kizárták.

A Hajrá Olaszország képviselői Igazságot Berlusconinak! feliratú transzparensekkel tüntettek az alsóház üléstermében. A párt képviselőházi frakcióvezetője Mariastella Gelmini azonnali kivizsgálást sürgetett, bizottság felállításával a történteket tisztázására.

„Mindez bizonyítja, hogy Silvio Berlusconival szemben nem bírói ítéletet, hanem politikai kivégzést hajtottak végre. Így tudták eltávolítani az olaszországi politikai élet vezetőjét”

- jelentette ki Mariastella Gelmini. A Hajrá Olaszország alelnöke Antonio Tajani „bírói államcsínyről” beszélt. A párt bejelentette, Sergio Mattarella államfőhöz fordul annak érdekében, hogy az „üldözött” Silvio Berlusconit nevezze ki örökös szenátornak.

A tiltakozáshoz a bírósági ügyekre szakosodott Il Riformista napilap értesülései vezettek. Az újság hozzájutott a Semmítőszék egyik volt bírójával Amedeo Francóval készült hangszalaghoz, amelyen azt állította, hogy

a bíróság eleve el akarta ítélni Berlusconit annak ellenére, hogy „jogtalanul kezelték az ügyét, és igazságtalanul ítélték el”.

Hozzátette, hogy az ítélet politikai nyomásra született. A hangfelvételt hétfő este az egyik Berlusconi-féle kereskedelmi csatorna is lejátszotta.

A tavaly elhunyt Amedeo Franco a Silvio Berlusconi egyik ügyében ítélkező legfelsőbb bírósági testület tagja volt. A jogi eljárás 2003-ban kezdődött és a Berlusconival szembeni számtalan vizsgálatból az egyetlen volt, amelyben jogerősen elítélték. A politikust adócsalással vádolták az általa birtokolt Mediaset televíziós birodalom vásárolta filmközvetítési jogokkal kapcsolatban.

Az ítéletet 2013 augusztus elsején a Semmítőszék emelte jogerőre. Ezt követően november 27-én a volt olasz kormányfőt kizárták a szenátusból. Az eredetileg négy éves büntetéséből valamivel több mint félévet töltött le egy Milánóhoz közeli idősek otthonában végzett társadalmi munkával. Silvio Berlusconi saját pártja elnöke maradt, de a jogerős ítélettel az aktív politikából kizárták, választáson azóta nem indulhatott. 2013-ban a Hajrá Olaszország 21 százalékon állt, jelenleg hat százalék körül teljesít, és a jobbközép koalíció legkisebb erejévé csökkent.

A hangszalagon elhangzottak kivizsgálását sürgették Berlusconi szövetségesei, vagyis a Matteo Salvini vezette Liga és a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) elnöke,

valamint a kormánypártok közül a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV).

Májusban Luca Palamara bíró rögzített telefonbeszélgetései kerültek nyilvánosságra, melyekben Palamara jogtalannak, de szükségesnek nevezte Matteo Salvini volt belügyminiszter „megállítását”, a Liga vezetőjével szembeni jogi eljárásokkal, amelyeket több ügyészség a migránsokat szállító hajók feltartóztatása miatt indított. Palamarát júniusban kizárták az olasz bírók szövetségéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában