Ország-világ

2020.06.21. 15:48

Halottszállítóként lophatta a holttesteket a pátyi horrorház lakója

Továbbra sem tudható, hogy miért lopta haza a holttesteket és -testdarabokat az emberi test tiltott felhasználásával gyanúsított R. Dénes. A legvalószínűbb, hogy kereskedett vagy kereskedni akart azokkal. A hatvan év körüli gyanúsítottról kiderült, hogy nem patológus, még csak nem is boncmester, hanem egykori boncsegéd, aki évek óta halottszállítóként dolgozik.

Páty, 2020. június 19. Rendõr helyszynel egy patológus háza elõtt a Pest megyei Pátyon 2020. június 19-én, miután a helyszínen emberi testrészeket találtak. Az Országos Rendõr-fõkapitányság közlése szerint a Készenléti Rendõrség Nemzeti Nyomozó Iroda emberi test tiltott felhasználása bûncselekmény miatt folytat nyomozást. Az ügyben egyetlen gyanúsított van. A testrészek nem életellenes bûncselekménybõl származnak. MTI/Mihádák Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Mihádák Zoltán

A patológus és a kórboncnok egy és ugyanazon fogalom: nevezetesen azt az orvost jelöli, aki patológiai munkát végez, amelynek csak kis része a boncolás, nagyobb része a szövettani diagnosztikus munka. A boncmester az a nem orvos végzettségű személy, aki előkészíti a halottat a boncolásra, majd a boncolás végeztével a temetésre. A halottszállító az a személy, aki a halottakat a patológiai osztályokról elszállítja temetésre vagy hamvasztásra.

Ezek szerint R. Dénes nem a boncolásra váró vagy felboncolt testekből lopta az eddigi adatok szerint éveken át a pátyi házában hordókban, illetve a fagyasztóban tárolt testrészeket, illetve egész testeket, hanem a halottszállítás során nem temetésre vagy hamvasztásra vitte a maradványokat, hanem haza – írja a Magyar Nemzet.

Sajtóértesülésekre hivatkozva a lap arról ír, hogy a férfinak több lehetősége is volt a maradványok ellopására. Ilyen, hogy tudományos célra fel lehet ajánlani holttesteket, vagy hogy olyan holttesteket vagy olyan halottak testrészeit vitte el, amelyekért nem jelentkezett senki. De felvetődik annak a lehetősége is – írja a lap – hogy voltak, akik tudtak a patológus morbid tevékenységéről és segítették, hogy a holttestnyilvántartás rendben legyen.

Borítókép: Rendőr helyszínel egy patológus háza előtt a Pest megyei Pátyon 2020. június 19-én, miután a helyszínen emberi testrészeket találtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában