Pánik

2019.12.02. 06:09

Halálos tolongást okozott a brazil rendőrök intézkedése egy partin

Kilenc ember lelte halálát egy pánikszerű tolongásban a brazíliai Sao Paulóban, amikor gyanúsítottakat üldöző rendőrök a város egyik nyomornegyedében belefutottak egy utcai partiba és összecsaptak annak résztvevőivel – közölték vasárnap brazil illetékesek.

Az állambiztonsági hatóság közlése szerint két motorkerékpáros férfi intézkedő rendőröket támadott meg a város Paraisopolis negyedében, s a rendőrök üldözőbe vették őket, tűzpárbajt folytatva velük. Az elkövetők azonban egy több ezres zenés utcai parti forgatagába menekültek.

Emerson Massera rendőrségi szóvivő a Globo televízió híradójában azt mondta, hogy a táncmulatság résztvevői kövekkel és üvegpalackokkal dobálták meg a rendőröket, a gyanúsítottak pedig továbbra is lőttek rájuk, ezért a rendőrök gumilövedékek és könnygáz bevetésével válaszoltak.

Az emberek ekkor menekülni kezdtek egy szűk sikátoron át, és többeket eltapostak. A rendőrség szerint kilenc ember halálát jelentette be az egyik kórház. További hét embert sérülésekkel kezelnek.

„A bűnözők élő pajzsként használták fel a táncoló embereket, hogy útját állják az őket üldöző rendőröknek”

- mondta a rendőrségi szóvivő, hozzátéve, hogy a tetteseknek sikerült elmenekülniük. Közlése szerint az akcióban 38 rendőr vett részt, 14 gépkocsival.

A környéken lakók és az áldozatok hozzátartozói vitatják a rendőrség beszámolóját, s a helyi médiának nyilatkozva azt állították, hogy a rendőrök elzárták a táncpartiról menekülők útját, s azután vetették be ellenük a könnygázt. Többen azt is mondták, hogy ütlegelték őket.

Joao Doria Sao Pauló-i kormányzó az ügy kivizsgálását ígérte, hogy tisztázzák, mi történt.

Az AP amerikai hírügynökség tudósításában hozzáteszi, gyakori, hogy bűnbandák szerveznek táncmulatságot az általuk ellenőrzött közösségeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában