Ország-világ

2020.10.12. 18:08

Hadházy Bíró László céges ügyeiről: költségvetési csalás gyanúja merülhet fel

A szerencsi időközi választást követően kiderült, Hadházy Ákos tudott Bíró László gyanús céges ügyeiről, ám a nyilvánosság előtt hallgatott, csupán az ellenzéki pártok elnökeinek szólt.

A Mandiner megkérdezte a politikust, szerinte milyen bűncselekmény gyanúját veti fel Bíró ügye, és hogy miért nem fordult a nyomozó hatósághoz.

Hadházy Ákos vasárnap este a szerencsi időközi választást követően a közösségi oldalán az alábbiakat írta:

„Ha Bíró nyert volna, nem csak egy rasszista indulatú ember került volna be a parlamentbe, hanem egy olyan ember, aki elég egyértelműen részt vett abban, hogy egy kis csapat valódi fejlesztés helyett magára költött 50 millió forint EU-s támogatás egy jelentős részét. A kormánypropaganda ugyan csak a ki nem fizetett varrónőkről harsogott, de személyesen tájékozódtam az ügyről és emiatt azt ennél jóval súlyosabbnak tartom. A „szociális szövetkezetezés” 2014-2015-ben gyakori fideszes elkövetési mód volt és a vizsgálataim alapján

ez a történet is alkalmas lett volna egy Korrupcióinfó illusztrálására.

Emiatt én ennek a jelöltnek csak annyit segíthettem, hogy, nem beszéltem róla nyilvánosan, de a pártelnököket tájékoztattam arról, amit megtudtam.”

Hadházy posztja nyomán több kérdés is megfogalmazódott a Mandiner szerkesztőségében, ezért a lap az alábbi kérdésekkel kereste meg a politikust.

A kérdéseket és a válaszokat szó szerint közöljük:

Konkrétan milyen bűncselekmény gyanúját veti fel önben Bíró László ügye?

Költségvetési csalás gyanúja merülhet fel, aminek egyértelmű eldöntésére további információkra lenne szükség.

Amennyiben olyan információk állnak rendelkezésére miszerint Bíró törvénytelenséget követett el, akkor miért az ellenzéki pártok elnökeihez, és miért nem a nyomozó hatóságokhoz fordult?

Az eddigi információim szerint az ügynek politikai következményei mindenképpen kell, hogy legyenek, bár a büntetőjogi következmények sem kizártak. Ehhez egyrészt további információkra van szükség, másrészt az intézményesített fideszes csalás miatt a jogászaim a feljelentésekkel némileg késedelemben vannak.

Hajlandó-e megmutatni nekünk a Bíró-ügyben folytatott vizsgálatának eredményeit?

A következtetéseket nyilvános adatbázisok, Bíró László szóbeli tájékoztatása és az általa adott dokumentumok alapján vontam le. Utóbbiak átadására az ő engedélyével kerülhet sor.

A korrupció elleni elszánt harcosként miért nem emelte fel nyilvánosan a szavát Bíró szövetkezeti ügyében? Van különbség fideszes korrupciógyanú és ellenzéki korrupciógyanú között?

Felemeltem a szavam, ezért kérdeznek most önök. Különbség „csak” annyi van, hogy Fidesz-közeli politikusokat érintő ügyből nagyságrendekkel több van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában