Az LMP szerint

2018.03.19. 08:44

Gyurcsány részegen tárgyalt

Összeveszett a pián az ellenzék.

Az első komolyabb ellenzéki egyeztetés után jogos a kérdés: mennyire lehet komolyan venni azt a politikai egyeztetést, amelyik legizgalmasabb része, hogy kinek mennyi whisky jutott? S hogy

azok a pártok, amelyek már a pián összevesznek, mire mennének egy ország vezetésével?

Majdnem eseménytelenül, de lezajlott az ellenzék első tárgyalása az egyéni választókerületi koordinációról. A történtek legizgalmasabb pillanata az volt, amikor a megbeszélések után a tárgyalások egyik LMP-s résztvevője, Vágó Gábor az egyik forgatócsoportnak nyilatkozva azt sérelmezte, hogy a DK által feltálalt pogácsa közepesen száraz volt ugyan, de abból a whiskyből, amivel Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a tárgyalásokra magát jól láthatóan és jól érezhetően felkészítette, a vendégeinek egy cseppet sem adott – olvasható a Pesti Srácok cikkében.

„Ha én mondjuk részeg vagyok, és meghívok barátokat otthonra beszélgetni, az a minimum, hogy őt is megkínálom whiskyvel”

- jelentette ki Vágó Gábor, akiből nyilván nem az alkohol utáni vágy, hanem az értetlenség beszélt.

A forgatócsoport hitetlenkedő kérdésére válaszolva az LMP kecskeméti képviselőjelöltje megerősítette, hogy mit talált ebben megbotránkoztatónak. Arra válaszul, hogy a Gyurcsány Ferenc részegségre tett elszólását mennyire kell komolyan venni, Vágó Gábor még egyértelműbben fogalmazott. Vállalva azt is, hogy ezzel a tudatos indiszkréciójával megsérti a vendégjogot, s nem elkendőzi, hanem ország-világ előtt nyilvánvalóvá teszi, hogy olyan ötletbörzére volt hivatalos, amelynek komolyságát jól jellemzi: a résztvevők egyike, s nem mellesleg a meghívó fél első embere, a DK pártelnöke whiskytől kábán tárgyalgatott az ország sorsáról.

Mint megjegyezte,

amit Gyurcsány részegségéről mondott, azt mind fizikailag, mind a szó átvitt értelmében komolyan kell venni.

A Vágó Gábor által elmondottak azóta több internetes videomegosztó portálon is komoly karrier értek el. Az ominózus jelenetre akkor került sor, amikor Vágó Gábor a DK-s sajtószobából lehívta a sajtót a DK irodájának helyt adó Teréz körúti épület elé.

 

A videón rögzített jelenetnek azóta már megvan a folytatása. A Demokratikus Koalíció Vágó Gábor szavaira reagálva közleményt adott ki, melyben előbb igaztalan állításnak, később pedig hitvány hazugságnak nevezik mindazt, amit Vágó hangoztatott.

Az elfogyasztott vagy el nem fogyasztott whiskyről ugyan ők nem nyilatkoznak, de, mint szóvá teszik:

„Vágó Gábor nem nevezte meg, hogy kire vonatkozott tegnapi igaztalan állítása, amelyet az ellenzéki pártok tárgyalása után tett. Az LMP politikusa vendéglátóiról beszélt. Ez csak Gyurcsány Ferenc és/vagy Molnár Csaba lehetett. A DK elnöke és ügyvezető alelnöke becsületében sértve érzi magát Vágó Gábor hitvány hazugsága miatt.”

„Ezért Gyurcsány Ferenc és Molnár Csaba jogi elégtételt vesz Vágó Gáboron” – olvasható a DK rövid, szóhasználatában is teljességgel alkoholmentes közleményében.

A két párt feszült viszonyáról a nyilatkozatháborún kívül az is sokat elárul, hogy az LMP delegációja nem volt hajlandó a sajtónak a DK-s sajtószobában, a DK-s logók előtt nyilatkozatot adni – mert ezzel még a látszatát is el szerették volna kerülni annak, hogy ők valóban közel kerültek a DK-hoz. Kérdés, hogy az egymás iránt érzett ilyen mértékű ellenszenv esetén miről akarnak egyáltalán tárgyalni a baloldali pártok – akár whiskytől bódultan kedélyeskedve, akár józanul méltatlankodva, s a másik ittasságát felemlegetve.

A furcsa közjátékokat sem nélkülöző tárgyalásokat értékelve a Pesti Srácok elemzése nem véletlenül jegyzi meg, hogy

hiába ivott már előre a medve bőrére Gyurcsány Ferenc,

egyelőre sikertelennek látszik az az átkaroló hadművelete, amelynek részeként vasárnap a DK elnöke pártja Teréz körúti központjában fogadta az MSZP-Párbeszéd vezetőit, Molnár Gyulát, Karácsony Gergelyt, illetve az LMP társelnökét, Szél Bernadettet.

Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt vidám volt a megbeszélés után, az egyre inkább politikai antitalentumnak tűnő mosolygós fiatalember láthatóan nem érzi annak súlyát, hogy milyen az, amikor valaki komolyan kénytelen egyeztetni Gyurcsánnyal a vezér szerepéről.

A Gyurcsány Ferenc által a márciusi közös roadshow-n meghirdetett egyeztetés ugyanis erről is szólt, talán nem véletlen, hogy a PestiSrácok.hu stábjának erre vonatkozó kérdésére a DK elnöke nagyívű kitérő választ adott. Gyurcsány körülíró magyarázatának lényege összefoglalható annyiban, hogy az erősebb kutya…

A vonakodó Vona Gábor érezhette ezt, amikor ugyan főképp Gyurcsányék 2006-os szerepére hivatkozva lemondta a vasárnapi egyeztetést, esélye ugyanakkor megmaradt valamilyen ellenzéki koalícióra, mivel az ötletbörzén résztvevő Szél Bernadett tovább keresi az együttműködés lehetőségét a Jobbikkal, ezért hétfőn tovább egyeztet velük.

Szél Bernadett a megbeszélés után nem is igyekezett leplezni csalódottságát, és nem is volt hajlandó odaállni a DK főhadiszállásának pártlogóval díszített sajtóemelvényére. Az LMP miniszterelnök-jelöltje az utcára vonulva elmondta, Gyurcsány azzal az ígérettel hívta össze az ellenzéki pártok vezetőit, hogy együtt leválthatják a Fidesz-kormányt, de a megbeszéléseken ebből ő nem tapasztalt semmit.

Szél Bernadett ugyanakkor ígérete szerint nem adja fel, tovább akar egyeztetni a Jobbikkal, mert úgy gondolja, hogy kizárólag balról nem lehet megverni áprilisban a Fideszt, ahhoz politikai oldalak feletti összefogás kell.

Borítókép forrása: pestisracok.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában