Március 15.

2019.03.15. 16:51

Gyurcsány Ferenc: itt a küzdelem ideje

Itt van a küzdelem ideje, nem elég morgolódni, nem elég panaszkodni, nem elég suttogva megbotránkozni – mondta a Demokratikus Koalíció március 15. alkalmából tartott pénteki ünnepi megemlékezésén a párt elnöke.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: a diktátorokat a parlamenti és parlamenten kívül ellenzék csak közösen tudja megbuktatni.

Kiemelte, hogy az ellenzéki parlamenti képviselők egyedül nem képesek ezt a problémát megoldani, mert Magyarországon nincs parlamentáris demokrácia.

Lehet, hogy fárasztó dolog az utcán lenni, tiltakozni és sztrájkolni, de a haza megér ennyit – jelentette ki a politikus.

Ellen kell állni a kísértésnek, „ennek a nyomorult hatalomnak”, és lázadni kell, mindenkinek ott, ahol tud – mondta Gyurcsány Ferenc.

Beszédében a DK elnöke az ellenzéki együttműködés egyetlen, de fontos feltételéül azt jelölte meg, hogy a résztvevők nem kérdőjelezhetik meg az emberi méltóságot, a jogállamot és a demokráciát.

Hozzátette,

nem az érdekli, hogy ki honnan jött, jobban izgatja, ki tart velük egy új demokratikus köztársaság felépítésénél.

Az ördögöt azonban nem lehet lecserélni Luciferrel, ezért nem az a cél, hogy leváltsák Orbán Viktor miniszterelnököt, hanem az, hogy ez azt országot mindannyiunk „közös, egymásra vigyázó, egymást féltő hazájává tegyük” – jelentette ki Gyurcsány ferenc.

A pártelnök azt mondta, nem háborúzni akar, nem legyőzni a másikat, hanem együttműködni.

Lehet egyszerre magyarként és európaiként létezni – jelentette ki Gyurcsány Ferenc. Úgy fogalmazott: a ma hatalmon lévők a politika szabályai szerint az ország kormányának számítanak, de a DK véleménye szerint „átkozott rablóbandának” nevezhetők, amely pocsék világot teremtett.

Amikor egy kormány a nemzetével szemben lesz erős, végül a nemzet gerince törik meg, a nemzet elgyávul és erejét veszti. Aztán jön egy pillanat, amikor a nemzet azt mondja, hogy nincs hova tovább hátrálni, és „akkor neki fog indulni ez a nép, ezeknek meg annyi lesz” – közölte a DK elnöke.

Véleménye szerint ami Magyarországon történik, nemcsak az országot fertőzi, hanem Európát is. Hangsúlyozta, minden országtól azt várja el, hogy vigyázzanak a közös Európára, és értsék meg, ha Magyarország bajba kerül, akkor előbb utóbb ők is bajba kerülnek.

A kormányfő március 15-ei ünnepi beszédéről azt mondta, hogy az „egy üres ember gyáva beszéde volt”.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke és európai parlamenti képviselője azt mondta, hogy a magyar nemzetnek nincs olyan ünnepe, amelyik ne arról szólna, hogy a magyarok szabad európai országban szeretnének élni.

Minden forradalom, minden szabadságharc arról szólt, hogy Magyarország is részese lehessen a szabad európai világnak. A jövő szabad és európai világa azonban ma a magyarok nélkül épül. Európában azt látják, hogy van egy ország, amely nem él, hanem visszaél az európaisággal, az uniós tagság előnyeivel – tette hozzá.

Az európai államok a nem az európai magyarokat látják, hanem azokat a „fideszes gazembereket”, akik bármit megígérnek, de akárhányszor vissza is vonják ezeket az ígéreteket. Orbán Viktor szégyent hozott a hazára, ezt a szégyent le kell mosni. Meg kell mutatni, hogy az európai magyarok nem egyenlők Orbán Viktorral – tette hozzá.

„Orbán mehet, de Európa, üzenjük, hogy mi maradunk” – zárta beszédét.

A megemlékezést a fővárosi Egyetem téren tartották, ahol a kezdésre több százan gyűltek össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában