hiába a támadások

2019.11.21. 14:28

Gulyás: az EU-s csatlakozás óta most kaptuk meg a legfontosabb portfóliót

A magyar ellenzék méltatlan támadása ellenére Várhelyi Olivér az egyik legfelkészültebb biztosa lehet az új Európai Bizottságnak – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten.

Budapest, 2019. november 21. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. november 21-én. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A tárcavezető üdvözölte, hogy

Várhelyi Olivér lesz az új Európai Bizottság magyar tagja, valamint a bővítés- és szomszédságpolitikát kapja portfólióként.

A magyar ellenzék méltatlan támadása ellenére külön is üdvözlendő ez az eredmény, Várhelyi Olivér az egyik legfelkészültebb biztosa lehet az újonnan felálló uniós testületnek – jelentette ki.

Gulyás Gergely hangsúlyozta:

azt várják az új Európai Bizottságtól, hogy javít az elrontott bevándorláspolitikán, nem konfliktust, hanem konszenzust keres ebben a kérdésben, továbbá a gazdaságpolitika irányán is változtat, valamennyi nagyhatalommal jó és korrekt kapcsolatokra törekszik, és megerősíti az európai életforma védelmét.

Jó, hogy a bizottság új elnöke biztosi portfóliót hoz létre az európai életforma védelmére – tette hozzá.

Emlékeztetett: a kormány először Trócsányi Lászlót jelölte, akivel szemben méltatlan és megalapozatlan vádak merültek fel, így a kormány második jelöltként egy szakdiplomatát, EU-szakértőt, komoly tapasztalatokkal rendelkező uniós nagykövetet nevezett meg. Ami ezután történt, mutatja, hogy aki ma a magyar kormány jelöltje, milyen támadásoknak van kitéve elsősorban a bevándorláspárti, Soros György által támogatott körök részéről – közölte.

Megjegyezte:

ugyan Soros György és „kegyeltjei” mindent megtettek annak megakadályozásáért, hogy a kormány jelöltje a bizottság tagja legyen, a kísérleteik eredménytelennek bizonyultak.

A miniszter kitért arra:

a kormány sokszor hajlandó volt a kompromisszumra az Európai Bizottsággal és az EU-val, de a bevándorlás területén nem hajlandó engedni, a külső határvédelem nem lehet vita tárgya.

Közölte: az Európai Parlament a jövő héten szavaz az új bizottságról, és a Fidesz képviselői támogatni fogják az új testületet.

A tárcavezető kiemelte: az Európai Néppártnak (EPP) meg kell erősödnie, vissza kell találnia az alapértékeihez. Most új elnöke van a Néppártnak, ő szerdán beszédet mondott, amiben semmi kifogásolnivaló nem volt, kivéve a külső határvédelemre és határkerítésekre vonatkozó kritikát. Hatékony külső határvédelem, határkerítés nélkül az illegális bevándorlástól nem óvható meg Európa – mutatott rá.

Gulyás Gergely szerint az EPP új elnökének kell eldöntenie, milyen irányvonalat választ. A Néppárt szempontjából az a fő kérdés, hogy milyen jövőt képzel el magának, megtartja-e azokat az értékeket, amelyek alapján létrejött – értékelt.

Közölte: a Fidesznek konzervatív, jobbközép demokrata szövetségben kell lennie, és ha az EPP ilyen jövőt lát maga előtt, a Fidesz, a legsikeresebb tagpártjaként, szívesen áll rendelkezésre.

Megjegyezte: nem zárkóznak el a konzultációtól, ha az EPP új elnöke találkozni szeretne Orbán Viktorral, akkor lesz erre lehetősége.

A miniszter arról is beszélt, hogy Észak-Macedónia uniós csatlakozási lehetőségét illetően az a kérdés, hogy az EU lezárta-e a határait ott, ahol pillanatnyilag áll, vagy valóban úgy gondolja, hogy egységes Európára van szükség, mert akkor minden európai országnak valós bővítési perspektívát kell kínálni. Amit az EU Észak-Macedóniával tett, „szégyen”, hiszen az ország mindent megtett – a névváltoztatást is beleértve -, de amit az EU tett, az Európa érdekeivel ellentétes és elfogadhatatlan – mondta.

A Helsinki Bizottság ügyében született ítéletről kijelentette: jogerős ítéletről van szó, és a kormány azokat mindig végrehajtja.

Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. november 21-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában