Nemzetközi jog

2018.11.21. 22:15

Gruevszki kiadása ellentétes lenne a neki adott menekültstátusszal

Ha Magyarország kiadná Nikola Gruevszkit, az önmagában ellentétes lenne a volt macedón miniszterelnöknek adott menekültstátusszal – mondta Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerda este a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

Menekültstátuszt olyan személynek kötelező adni, akit hazájában politikai vagy vallási okból üldöznek, élete veszélyben van – nyilatkozta Kovács István, aki hozzátette: nem zárható ki, hogy ha ezek a kritériumok nincsenek, akkor is ilyen elbírálásban részesüljön valaki.

Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója példaként említette Charles Puigdemont volt katalán elnököt, akit Spanyolországban köztörvényes bűncselekménnyel vádolnak, mégsem adja ki sem Belgium, sem Németország, hanem a két ország asszisztál a bujkálásához.

Kérdésre válaszolva Kovács elmondta, hogy Gruevszki menekültstátusza hasonló jogokkal ruházza fel Macedónia egykori miniszterelnökét, mint amilyenekkel a magyar állampolgárok rendelkeznek. „Útlevelet kaphat, Schengenen belül szabadon utazhat” – tájékoztatott a szakember. Ha viszont Gruevszki másik EU-országba megy, onnan kikérheti Macedónia – tette hozzá.

A beszélgetést ide kattintva tudja megtekinteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában