Járvány

2021.06.03. 14:47

Görögország és Bulgária vakcinákat ajánlott fel balkáni országoknak

Görögország és Bulgária koronavírus elleni vakcinákat ajánlott fel csütörtökön balkáni országoknak.

Sztoicso Kacarov bolgár egészségügyi miniszter közölte, hogy 150 ezer adag vakcinát adnak Bulgária szomszédainak.

Bár Bulgáriában az Európai Unión belül az egyik legalacsonyabb a beoltottak aránya, Kacarov szerint az ország mintegy 14 millió vakcinát kap az uniós elosztási mechanizmus keretében az év végéig, és így megengedheti magának, hogy másoknak segítsen.

„Az elképzelés az, hogy mintegy 150 ezer adagot osszunk szét a szomszédos nyugat-balkáni országok között” – mondta, hozzátéve, hogy Észak-Macedóniától, Albániától, Boszniától és Koszovótól kaptak eddig erre vonatkozó kérést.

„Elegendő vakcinával rendelkezünk, így nincs semmi veszélye annak, hogy Bulgária oltóanyag nélkül marad” – mondta a miniszter.

Kacarov szerint még választ várnak az Európai Bizottságtól arra, hogy az oltóanyagokat térítés ellenében, vagy adományként adják-e át. Hozzátette, hogy főleg AstraZeneca-vakcinákat ajánlanak fel, mert alacsony rájuk a hazai igény.

Rumen Radev bolgár elnök a múlt héten jelentette be, hogy Szófia nagyobb tételben akar oltóanyagot adományozni Észak-Macedóniának az uniós csatlakozási tárgyalások megindítása ügyében tett vétója nyomán megromlott diplomáciai kapcsolatok javítása érdekében.

Görögország összesen 40 ezer adag vakcinát ad át Észak-Macedóniának és Albániának – jelentette be csütörtökön Arisztotelia Peloni görög kormányszóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában