egyértelműsítés

2019.04.17. 11:39

Frank Füredi: Sorost bírálni nem antiszemitizmus

Birodalma létezik, a spekuláns pedig csak a liberálisok szemében Teréz anya.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Soós Lajos

Soros György kritizálásának joga mellett érvelt Frank Füredi, a University of Kent szociológus professzora, aki a Spiked online közéleti fórumon közzétett, a PestiSrácok.hu által szemlézett véleménycikkében azt is egyértelműsítette: el kellene számoltatni az „arrogáns és romboló oligarchát”.

Füredi érthetetlennek és veszélyesnek tartja, hogy Soros védelmezői és a liberálisok mindenki antiszemitának és rasszistának bélyegeznek, aki kritizálni merészeli Soros Györgyöt. Füredi szerint nem antiszemitizmus Soros kártékony tevékenységéről, üzelmeiről, birodalmi ambícióiról és oligarchikus motivációjáról beszélni.

A szociológus a brit kormány által kirúgott tanácsadót, Roger Scrutont is védelmébe vette, akit éppen amiatt távolítottak el, mert egy interjúban kiállt Orbán Viktor miniszterelnök bevándorlásellenes politikája mellett, és közben arról is beszélt, hogy Magyarországon igenis létezik Soros-birodalom.

Soros Györgynek, Soros pártolóinak és védelmezőinek, valamint a liberálisoknak üzent Frank Füredi, a University of Kent szociológus professzora a Spiked online közéleti fórumon közzétett véleménycikkében. A PestiSrácok.hu által szemlézett írásban Soros György kritizálásának joga mellett érvelt Füredi, kijelentve, hogy az „arrogáns és romboló oligarchát” el kellene számoltatni.

Bárkiből antiszemita lesz, aki kritizálja a milliárdos spekulánst, Soros Györgyöt. A múlt héten Roger Scruton lett idegengyűlölő gazember, amikor bátran beszélt egy interjúban Sorosról és a spekuláns magyarországi birodalmára utalt.

Volt idő, amikor Soros kritizálása nem volt azonnal eretnekség. Korábban lehetett írni és beszélni Soros parazita viselkedéséről, a könyörtelen spekulánsról, akinek cselekedetei más emberek életére is romboló hatással bírt

– írja Frank Füredi a Spiked oldalán.

Mint ismert, Scruton interjúja után, a brit liberális média nyomására a brit kormány azért szakította meg hivatalos kapcsolatait az ismert konzervatív filozófussal, Roger Scrutonnal, mert kiállt Orbán Viktor és a magyar bevándorláspolitika mellett, valamit bírálta Soros György világhatalmi terveit, és arról beszélt: aki úgy véli, hogy Magyarországon nem létezik Soros-birodalom, az nem figyelt oda a tényekre. Hozzátette: teljes nonszensz antiszemitizmussal vádolni Orbán Viktor miniszterelnököt.

Füredi veszélyesnek tartja az antiszemitizmus vádjának „fegyverként” való felhasználását, mivel az káros hatással jár a tényleges antiszemitizmus elleni küzdelemre. A „gyáva konzervatív kormány sokkoló lépése” Füredi szerint rámutat arra is, hogy a szólásszabadsággal nem lehet élni akkor, amikor Soros György kritizálásáról van szó. Mindeközben évekkel ezelőtt még Soros mostani védelmezői is kritizálták Soros kártékony üzelmeit, birodalmi ambícióit és oligarchikus motivációit.

Ma ez már lehetetlen, ugyanis szent emberként, Teréz anya férfi verziójaként tekintenek Sorosra, akit a Financial Times 2018-ban az év emberének választott, mint a liberális demokrácia zászlóvivőjét.

A változás oka a nyugati politikai elit és médiatámogatóik ráeszmélése, hogy elvesztették autoritásuk és legitimitásuk nagy részét, aminek következtében kulturális háborút indítottak az értékeiket kihívás elé állító, általuk megvetően populista erőknek nevezett oldallal szemben.

Ennek eredményeképpen kényszerülnek arra, hogy a morális és politikai autoritásukat kérdőre vonók ellen könyörtelenül fellépjenek, és Soros Györgyben egy populizmus-ellenes hőst tiszteljenek.

Az önelégült politikai osztály védekező állásba kényszerült, és ez indokolta a Sorost kritizáló Scrutonnal szembeni azonnali fellépést is – egyértelműsíti Füredi.

Soros magyarországi szerepével kapcsolatban Füredi utalt arra, hogy ha Scruton helytelenül hivatkozott a „Soros-birodalomra”, az nem a próbálkozás hiánya miatt volt, ugyanis

Soros György az 1980-as évek óta igyekezett a politikai személyiségeken keresztül a magyar közéletet befolyásolni. A szerző szerint újragyarmatosító és demokrácia-ellenes arrogancia az, ahogy a Soros által támogatott civil szervezetek befolyásolni kívánják egyes országok politikai berendezkedését.

A Spiked fórumon Frank Füredi egy személyes történetet is elmesélt. Visszaemlékezése szerint 2013-ban Soros budapesti alapítványa meghívta őt Budapestre, az Open Society Youth Exchange nevű rendezvényre, amelyen a Soros által finanszírozott NGO-aktivisták is részt vettek.

„A budapesti szállodában ebéd közben szembesültem a birodalmi törekvéssel, amely a Soros-hálózatot vezette.

Hallgattam a Soros-NGO-k holland, amerikai, brit, ukrán és magyar támogatóit, akik büszkék voltak a teljesítményükre. Néhányan azt állították, hogy fontos szerepet játszottak az arab tavasz kirobbantásában Egyiptomban, mások az ukrán helyzetben véghez vitt szerepükkel büszkélkedtek, néhányan pedig a Kadhafi-rezsim líbiai megdöntésében kifejtett tevékenységükről beszéltek.

Csendben ültem, és kényelmetlenül éreztem magam azok körében, akik tévesen azt feltételezték magukról, hogy joguk van Istent játszani szerte a világban” – elevenítette fel Füredi.

Füredi szerint Soros védelmezőinek őrült magatartása egyre több embert indít majd arra, hogy kérdéseket tegyen fel az oligarchával és a romboló magatartásával kapcsolatban.

Borítókép:

Frank Füredi szociológus, a Kenti Egyetem professor emeritusa beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) háromnapos migrációs konferenciájának zárónapján a Várkert Bazárban 2019. március 24-én.

MTI/Soós Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában