átnevezés

2020.01.04. 19:12

Fogynak a Szabó Ervin utcák

Már látszanak az eredményei annak az országos kampánynak, amelyet tavaly február végén indított a Magyar Patrióták Közössége.

Pataki Tamás

Egyelőre csak néhány önkényuralmi utcanévvel lett kevesebb, de a törvényességi eljárások már folyamatban vannak, mi pedig tovább dolgozunk azért, hogy eltüntessük a szélsőbaloldali anarchisták és terroristák neveit a magyar közterekről – nyilatkozta lapunknak Hetzmann Róbert.

Hetzmann Róbert
Fotó: MW

A Magyar Patrióták Közösségének elnöke hozzátette: a szervezet tavaly, február 25-én, a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján petíciót indított az összes máig létező kommunista intézmény- és utcanév eltörlése érdekében.

Bár egy 2013 óta hatályban lévő törvény értelmében elvileg már most sem viselhetné közterület olyan személyek, szervezetek nevét, amelyek 20. századi önkényuralmi rendszerekhez köthetők, a Patrióták eddig 765 létező kommunista utcanevet találtak Magyarországon.

A szocializmusból itt felejtett utcák, terek átnevezése a települések feladata lenne, ám számos önkormányzat közönyösségből vagy akár tudatosan máig nem tett eleget a kötelezettségének. „Elfogadhatatlannak tartottuk, hogy 30 évvel a rendszerváltozás után még százával maradtak a vörös diktatúra kiszolgálóiról, gyalázatos tetteiről elnevezett közterületek. Egyesületünk ezért jogi eszközökkel lépett fel a mulasztó önkormányzatokkal szemben, hogy mindenképpen kikényszerítsük a bolsevizmust propagáló névtáblák cseréjét” – áll a civil szervezet honlapján. A Magyar Patrióták Közössége összesen 415 helyi önkormányzattal szemben tett közérdekű bejelentést önkényuralmi közterületi elnevezések miatt a törvényességi felügyeletet ellátó megyei kormányhivataloknál. Az ezzel járó rengeteg munkát a Patrióták tagjai önkéntesen, szabadidejükben végezték.

Szerencsére jó példa is akad a közelmúltból

– közölte a szervezet. Pápán a jobboldali városvezetés nem közönyös a kommunista diktatúra áldozatainak érzékenysége iránt, karácsony előtt a Szabó Ervin utcát Tisza Kálmánra nevezték át. A változtatást három helyi állampolgár – dr. Hermann István, Köntös László és Mészáros Csaba – kezdeményezte „…a szélsőbaloldali anarchista Szabó Ervin a fővárosi könyvtárhálózat segedelmével elsősorban a marxista tanok hatékonyabb terjesztésére törekedett. Kevésbé közismert, hogy a könyvtárigazgató profánabb cél elérését is el tudta képzelni pályája kiteljesedéseként – ez a cél pedig gróf Tisza István meggyilkolása volt” – áll a határozati javaslatban. A pápai önkormányzat döntésével 21-ről 20-ra csökkent a Magyarországon található Szabó Ervin utcák, utak, terek száma.

Sikerek Nógrád megyében

Szintén év végén érkezett a hír, hogy a Patrióták akciójának hatására három kommunista utcanevet eltöröltek Nógrád megyében. A karancsberényi Tanács út a jövőben Alvégi út néven szerepel a térképeken, a zabari Karikás Frigyes utca Karikás utcára rövidült, míg a Sámsonházán található Vorosilov marsall utca új neve Tabán utca lett. A sámsonházi testület döntése következtében a Magyarországot megszálló és a kommunista hatalomátvételt elősegítő szovjet hadvezér nevét tudomásunk szerint már csak egyetlen közterület viseli: a Vorosilov tér Tarnazsadányban. Remélhetőleg nem sokáig! – közölte a szervezet.

Az első Szabó Ervinről elnevezett köztér átkeresztelése azért is fontos eredmény, mert a marxista, internacionalista erők éppen a nemzet számára legkártékonyabb Szabó Ervin kultuszát próbálják a legnagyobb igyekezettel megvédeni.

A februári akció hatására jelenleg több mint száz törvényességi felügyeleti eljárás van folyamatban önkényuralmi utcanevek miatt.

A határozott fellépés továbbra is indokolt, hiszen még mindig olyan elnevezések díszelegnek az útjelző táblákon, mint Dimitrov utca, Felszabadulás tér, Kun Béla út, Marx utca, Partizán utca, Szamuely Tibor utca vagy Vörös Hadsereg út.

A Patrióták tovább küzdenek a kommunista utcanevek eltörléséért. „Az a célunk, hogy a nemzetre rontó tömeggyilkosok, hazaárulók, kollaboránsok nevei a közterekről a történelemkönyvek lapjaira kerüljenek” – erősítette meg lapunknak Hetzmann Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában