vandalizmus

2019.05.15. 12:07

Festékkel öntötték le az amerikai nagykövet rezidenciáját

A Rubicon nevű görög anarchista csoport tagjai festékkel öntötték le Görögország amerikai nagykövetének rezidenciáját szerdán.

„Ma reggel újabb gyermeteg vandalizmusra ébredtem” – írta a Twitteren Geoffrey Pyatt. „Továbbra is együttműködöm a görög hatóságokkal, hogy a törvény értelmében felelősségre vonhassák az elkövetőket. A vandalizmus nem tartozik a békés tüntetés eszköztárába” – tette hozzá.

A garázdaságot elkövető, Rubicon nevű csoport felvételt készített az akcióról. Ezen motorosok vörös és fekete festéket vágnak a rezidenciát körülvevő falhoz. A szervezet több hasonló támadást követett el külföldi nagykövetségek ellen az elmúlt években.

A rendőrség kilenc embert hallgatott ki az incidenssel összefüggésben. Az anarchisták saját állításuk szerint így akarták kifejezni támogatásukat Dimitrisz Kufodinasz, a November 17. nevű szélsőbaloldali terrorszervezet egyik gyilkosságért bebörtönzött vezetője felé.

A 2002-ben felszámolt szervezet arról a napról kapta a nevét, amelyen 1973-ban athéni diákok zendülést robbantottak ki a görög katonai junta ellen. A lázadást vérbe fojtották.

A November 17. több tucat merényletet követett el 1975 és 2000 között, és 23 embert gyilkolt meg, köztük Richard Welch-et, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) helyi részlegének vezetőjét, valamint görög politikusokat, török diplomatákat és egy brit katonai attasét.

A többszörös életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Kufodinasz május 2-án éhségsztrájkba kezdett, miután elutasították arra vonatkozó kérelmét, hogy időnként elhagyhassa a börtönt. A görög hatóságokat számtalan bírálat érte, mert az elmúlt két évben hatszor engedélyezték a November 17. rács mögött ülő tagjainak, hogy kijárjanak a börtönből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában