marad pár napig

2017.11.27. 14:28

Ferenc pápa Mianmarba látogatott

Többnapos látogatásra Mianmarba érkezett hétfőn Ferenc pápa, személyében első alkalommal jár katolikus egyházfő a délkelet-ázsiai országban.

A korábbi és a jelenlegi fővárost, Rangunt és Najpjidót is felkereső katolikus egyházfő a tervek szerint találkozik a kormányfői feladatokat ellátó Aung Szan Szú Kji államtanácsossal, Htin Kjav államfővel, Min Aung Hlaing vezérkari főnökkel, valamint befolyásos buddhista vezetőkkel. Ferenc pápa szerdán szabadtéri misét mutat be egy ranguni sportpályán.

A repülőtértől a pápa szálláshelyéig mintegy 30 ezer ember sorakozott fel, hogy egy pillantást vethessen a katolikus egyházfőre. Az 51 millió lakosú Mianmar túlnyomó többsége buddhista, a római katolikusok számát körülbelül 700 ezerre becsülik. A katolikus vallás mintegy 400 évvel ezelőtt jelent meg a délkelet-ázsiai országban.

A Vatikán és Mianmar hat hónappal ezelőtt vette fel a diplomáciai kapcsolatot Aung Szan Szú Kji vatikáni látogatásakor.

A pápai látogatást beárnyékolja a rohingja válság. Augusztus vége óta több mint 600 ezer muszlim vallású rohingja menekült a szomszédos Bangladesbe a mianmari hadsereg Arakán államban zajló műveletei elől. A nemzetközi közösség és jogvédő szervezetek etnikai tisztogatással vádolják a mianmari biztonsági erőket, amelyek szemtanúk beszámolói szerint falvak gyújtottak fel, embereket mészároltak le és nők tömegét erőszakolták meg.

A katolikus egyházfő útját övező egyik központi kérdés az, hogy használni fogja-e Ferenc pápa a rohingja szót. A mianmari katolikus közösség vezetői azt kérték tőle, hogy kerülje az országban elismert státussal nem rendelkező kisebbség megnevezését. Mianmar hivatalosan bangladesi illegális bevándorlónak tekinti a rohingjákat, állampolgárságuk sincs.

Ferenc pápa a hétfői nap folyamán a mianmari érsek rezidenciáján találkozott Min Aung Hlaing tábornokkal, a mianmari fegyveres erők vezérkari főnökével. A Vatikán szóvivőjének, Greg Burke-nek a közlése szerint a pápa és a tábornok a mianmari különleges műveletek bizottságának három tagjának és az érseknek a jelenlétében találkoztak.

Burke nem részletezte, hogy a 15 percig tartó találkozón miről beszéltek, annyit árult el, hogy „az átmenet jelenlegi pillanatában az ország hatóságaira nehezedő nagy felelősségről” volt szó.

Az egyházi vezető csütörtökön a szomszédos Bangladesben folytatja térségbeli útját. Szombaton részt vesz egy dakkai vallástalálkozón, ahol a rohingja közösség tagjai is jelen lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában