Sophia

2020.02.17. 18:38

Felszámolják az embercsempészetet évekig ösztönző uniós programot

Mandátuma lejártával megszűnik az embercsempészet felszámolása érdekében létrehozott Sophia uniós tengerészeti művelet a Földközi-tengeren.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Olivier Hoslet

Az új haditengerészeti program márciustól az ENSZ Líbiával szembeni fegyverembargóját fogja szolgálni, vízi és légi megfigyeléssel, állapodtak meg hétfőn Brüsszelben az EU külügyminiszterei – számol be a V4NA.

Új értelmet kap az Európai Unió Földközi-tengeri flottája, amelynek feladata a jövőben az ENSZ líbiai fegyverembargójának ellenőrzése lesz, tengeri és légi (drónos) megfigyeléssel – állapodtak meg hétfői brüsszeli tanácskozásukon az EU külügyminiszterei.

„Alapvető egyetértés van abban, hogy mostantól egy katonai missziót akarunk, és nem humanitárius küldetést, amelynek középpontjában a fegyverembargó ellenőrzése áll”

– kommentálta a hosszas vita után létrejött megállapodást Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter.

A Sophia-művelet mandátuma nem hosszabbítható meg, helyette egy teljesen új művelet indul annak márciusi lejártát követően – közölte Szijjártó Péter magyar külügyminiszter.

Olyan új művelet indul, amelynek célja a Líbiával szemben elfogadott fegyverembargó kikényszerítése és érvényre juttatása, amely légi, műholdas és tengeri eszközök bevonásával történik – tette hozzá.

Heiko Maas német külügyminiszter elmondta, hogy az új uniós missziót kiterjesztik a Földközi-tenger keleti medencéjére, ahol az ember- és fegyvercsempészet ismét komoly problémákat okoz.

Ausztria, Magyarországgal és Olaszországgal készen állt arra, hogy megvétózza a Sophia-program folytatását, ám erre végül nem volt szükség.

A Sophia-programot számos kritika érte az illegális bevándorlást ellenző államok részéről, mivel a hajók 2015 óta mintegy 45 ezer illegális tengeri migránst vettek a fedélzetükre, akik így eljutottak Európába. Ausztria, Olaszország és Magyarország azért kritizálta a tengeri flotta működését, mert arra bátorította az embercsempészeket, hogy minél több migránst juttassanak ki a Földközi-tengerre.

Borítókép: Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja (b-j) az európai uniós tagországok külügyminisztereinek találkozóján Brüsszelben 2020. február 17-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában