párizsi késelés

2019.10.04. 13:12

Felesége szerint szokatlanul viselkedett a támadás előtt az ámokfutó

A merénylő másfél éve áttért az iszlám hitre, vizsgálják, hogy ez befolyásolhatta-e. Feleségét őrizetbe vették és jelenleg is kihallgatják.

Prizs, 2019. oktber 3. Mentsk s katonk a prizsi rendr-fkapitnysgnl 2019. oktber 3-n, miutn az egyik irodai alkalmazott kermiakssel tmadt rendrkre az pletben. Az elkvetvel egytt t halottja van a tmadsnak. MTI/EPA/Ian Langsdon

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Ian Langsdon

A 45 éves támadó – akit a helyszínen agyonlőttek – a rendőrség egyik irodai alkalmazottja volt, egy kerámiakéssel gyilkolt csütörtökön. Először saját irodahelyiségében késelt, majd az épület más részein. Feleségét őrizetbe vették és jelenleg is kihallgatják.

A két kisgyereket nevelő házaspárnak a Párizshoz közeli Gonesse-ben található otthonában tartott házkutatás során semmilyen olyan bizonyítékot nem találtak, amely alapján feltétezhető, hogy az iszlám hitre másfél évvel ezelőtt áttért férfi radikális iszlamista lett volna.

A lakásban lefoglalt informatikai eszközöket még vizsgálják a nyomozók.

A nő a rendőrségen azt mondta, hogy a férje a támadást megelőző éjszaka felriadt és azt mondta, hogy látomásai voltak és hangokat hallott.

A francia sajtóban megjelentek olyan információk, amelyek szerint a férfinek munkahelyi gondjai voltak,

a France Info hírrádió úgy értesült, hogy a felesége szerint a férfi neheztelt a feletteseire, mert nem mozdították elő a karrierjét, a rendőrség azonban pénteken ezeket a híreket cáfolta,

s továbbra is vizsgál minden lehetséges más indítékot, beleértve az iszlám radikalizmust is.

A Le Monde című napilap értesülése szerint az elkövető, Michael H. a Franciaországhoz tartozó Martinique szigetén született, nagyothalló és néma volt. Zárkózott és kedves emberként ismerték a lakóhelyén és a munkahelyén is.

Informatikusként 2003 óta dolgozott a párizsi prefektúra hírszerzési igazgatóságán, ahol olyan érzékeny adatokat dolgoznak fel, mint a terrorizmussal kapcsolatos információk.

A férfi nem állt megfigyelés alatt, nem szerepelt a titkosszolgálatok nyilvántartásában és a munkaköréből fakadó ötévenként kötelező alkalmassági vizsgálat nem jelzett nála semmilyen pszichológiai problémát.

A párizsi ügyészség szándékos emberölés és emberölési kísérlet ügyében indított vizsgálatot, terrorizmus ügyében nem nyomoznak, de

a francia hírügynökség szerint a terrorelhárítási ügyészég „nagyon közelről figyeli” a nyomozást.

„Attól mert muzulmán valaki, még nem lesz terrorista. Az, hogy áttért az iszlám hitre, az nem utal automatikusan a radikalizálódásra” – mondta pénteken Sibeth Ndiaye kormányszóvivő.

Michael H. csütörtökön délután fél 1- kor kezdett ámokfutásba: egy kerámia konyhakéssel

megölte három közvetlen kollégáját, két rendőrt és egy adminisztratív alkalmazottat, majd kiment a hírszerzési részlegről és a lépcsőházban két nőre támadt. Az egyiket, egy rendőrt halálosan megszúrt, a másik nőt súlyosan megsebesítette.

A nőt helikopterrel kórházba szállították, pénteken már nem volt életveszélyben. A támadó ezután lement az épület udvarára, ahol egy rendőr felszólította, hogy dobja el a kést, de miután ezt nem tette meg, a rendőr agyonlőtte. A támadásban még egy ember megsérült és kórházban ápolják, de nincs életveszélyben.

A támadást Emmanuel Macron államfő – aki a Edouard Philippe kormányfővel a helyszínre látogatott – „valóságos drámának” nevezte.

Francia rendőrök ezrei éppen az előző nap tüntettek Párizsban jobb munkakörülményekért, ugyanis a francia rendőrség reménytelenül túlterhelt: 2015 óta a sorozatos iszlamista támadások, emellett a tavaly novemberében kezdődött kormányellenes sárgamellényes tüntetők erőszakba forduló megmozdulásai okoznak nehézséget a rendvédelmi szerveknek.

Az idén ötven rendőr követett el öngyilkosságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában