V4 országok

2021.02.05. 09:30

Ezeket a szervezeteket támogatja Soros György – 2.rész

Soros György amerikai tőzsdespekuláns Nyílt Társadalom Alapítványa 2019-ben sem aprózta el, több ezer szervezetet támogatott világszerte. Az összeállítás második része.

Berlin, 2017. június 8. Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke és a felesége, Tamiko az Európai Roma Mûvészeti és Kulturális Intézet megalapításának alkalmából rendezett berlini ünnepségen 2017. június 8-án. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Clemens Bilan

Sorozatunk első részében azt mutattuk be, hogy Soros György milyen szervezeteket finanszíroz Lengyelországban és Magyarországon. Most Csehországot és Szlovákiát vesszük górcső alá – a V4NA összeállítása nyomán.

Csehország

Az AutoMat nevű szervezet Prágában aktív. A honlapja szerint azért dolgoznak, hogy elősegítsék a jobb életkörülményeket a városban. Támogatják a tömegközlekedést, a gyalogos és kerékpáros közlekedést, valamint az észszerű autóhasználatot. Az OSF honlapja szerint 2019-ben közel 70 ezer dollárt kaptak 2 éves időtartamra. A leírás szerint a támogatás célja, hogy a szervezet tovább bővíthesse és megerősíthesse a társadalmi bázisát annak érdekében, hogy előmozdítsák a fenntarthatóságot és az emberközpontúságot a prágai városi közszolgáltatásokban. Az AutoMat 2018-ban is szerzett pénzt Soroséktól, akkor 50 ezer dollárt kaptak.

Az Aisis nevű szervezet oktatási területen tevékenykedik. A honlapjuk szerint „innoválják az oktatást a Cseh Köztársaságban”. Az OSF szerint 21,4ezer dollárt kaptak 16 hónapra. A támogatást az „Iskolai zaklatás minimalizálása” elnevezésű program terjesztésére és fenntartására kapták, amelynek keretében a tanárok segítséget kapnak az iskolai zaklatás (bullying) hatékony felismeréséhez, megelőzéséhez és kezeléséhez. A honlapjukon a Nyílt Társadalom Alapítvány partnerként van feltüntetve.

Az Awen Amenca nevű szervezet roma ügyekkel foglalkozik. A honlapjuk szerint 8 városban vannak jelen, 4 év alatt 262 önkéntest alkalmaztak. A szervezet az OSF-től 185 ezer dollárt kapott 2 évre. A leírás szerint a támogatást az Awen Amenca munkájának megszilárdításáért kapta azért, hogy

a roma szülők képesek legyenek a diszkrimináció elleni küzdelemre a Cseh Köztársaságban.

A České centrum pro investigativní žurnalistiku sajtóorgánum a honlapján azt írja, hogy „eredeti oknyomozó” anyagokat készítenek Csehországban és Szlovákiában. A szervezetet Soros Györgyék 63,4 ezer dollárral támogatták. A leírás szerint

a támogatásból a társadalmi bázisukat bővíthetik és erősíthetik meg.

A szervezet 2018-ban is kapott pénzt az OSF-től, így nem véletlenül van feltüntetve a partnerlistájukon. A médiapartnereik között pedig feltűnik a Global Investigative Journalism Network is, amely szintén komoly támogatásokat kap Soroséktól.

Az Organizace pro pomoc uprchlikum nevű szervezet

a migráció területén tevékenykedik.

A honlapja szerint a fő tevékenységük közé tartozik a nemzetközi védelmet kérők és a Cseh Köztársaságban tartózkodó más külföldiek számára ingyenes jogi és szociális tanácsadás, képzési programok szervezése a szakemberek és a lakosság számára, illetve egyéb tevékenységek a külföldiek integrációjának elősegítésére. A szervezet 69,7 ezer dollárt kapott az OSF-től. Az OPU 2018-ban is szerzett Soroséktól 47,6 ezer dollárt.

Szlovákia

A Bystriny nevű szervezet kétszer is sikeresen pályázott pénzért a Soros-alapítványnál, 25, illetve 8,3 ezer dollárt kaptak. A leírás szerint a támogatás célja, hogy megkezdődhessen egy

fenntartható, összehangolt, de önszerveződő önkéntes hálózat kiépítése,

amely képes gyakorlati segítséget nyújtani a helyi aktivistáknak, egyéneknek és országszerte indított kezdeményezéseknek a helyi problémák megoldásában és a közvéleményt érdeklő ügyekben.

A Nadacia Zastavme korupciu nevű szervezet a korrupció ellen harcol. Az OSF-től 69,9 ezer dollárt kaptak arra a célra, hogy a szervezet önkéntes és

aktivista bázisát bővítse és megerősítse Szlovákia különböző részein élő fiatalok bevonásával,

akikből korrupcióellenes aktivisták válhatnak.

Az Obcianske zdruzenie Proti Korupcii szintén a korrupció ellen harcol. Az OSF-től 24,9 ezer dollárt kapott, amivel adománygyűjtési tervek kidolgozásához és a csoport más helyi civil-hálózatokba történő bekapcsolódásához nyújt segítséget. Emellett cél az olyan oknyomozó cikkeken alapuló

szatirikus videók készítésének támogatása, amely a szélesebb körű kritikai gondolkodást segíti elő

a korrupció elleni küzdelem érdekében. A szervezetnek 2017-ben is sikerült pénzt szereznie Soroséktól, akkor is közel 25 ezer dollárt érkezett. A honlapjukon feltűnik a Nyílt Társadalom Alapítvány logója.

Borítókép: George Soros / Illusztrációfotó / Clemens Bilan / MTI / EPA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában