új korszak?

2018.01.21. 21:24

Európában és Ausztráliában is tüntettek a nők jogaiért

Több ezer ember vette át két kontinensen a stafétabotot vasárnap az Egyesült Államoktól és vonult fel az egyenlőséget, igazságot és a szexuális zaklatások befejezését követelő nőkkel való szolidaritás jegyében.

Tüntetések voltak Londonban, Párizsban, Sydneyben és más európai és ausztrál városokban azt követően, hogy szombaton ezeknél sokkal nagyobb női meneteket tartottak szerte az Egyesült Államokban szombaton, Donald Trump amerikai elnök beiktatásának első évfordulóján.

A brit fővárosban a tüntetők olyan feliratokat emeltek magasba, mint „Erősek vagyunk” vagy „Lejárt az idő”. Theresa May miniszterelnök irodájánál panaszlistát olvastak fel a munkahelyi egyenlőtlenségtől a nőgyűlölő visszaélésekig a közösségi médiában.

A londoni rendezvény több ezer embert vonzott a helyszínre a havas eső és hó ellenére. Párizsban erős havazás közepette gyülekeztek a demonstrálók az Eiffel-torony közelében. Az időjárás azonban komoly tényező lehetett abból a szempontból, hogy sokkal kevesebb volt a tiltakozó, mint az Egyesült Államokban. A egyik francia tüntető feliratán az volt olvasható, hogy „Bocsánat a kellemetlenségért, megpróbáljuk megváltoztatni a világot”.

A nemzetközi rendezvények egy olyan időszakban mennek végbe, amikor sok férfit elszámoltatnak Hollywoodban, a médiában és más területeken, miután nők leleplezték a részükről ért szexuális visszaéléseket és általában a női egyenlőtlenséget.

A tüntetések az Egyesült Államokban vasárnap is folytatódnak. Csúcspontjuk Las Vegasban lesz, ahol aláírásgyűjtést kezdenek a novemberben esedékes félidős választásokra, amelyek megváltoztathatják az erőviszonyokat a kongresszusban. A cél egymillió szavazó elérése.

„Úgy vélem, a vízválasztó az volt, amikor Trump nyerte meg az elnökválasztást” – mondta Melissa Goffin, a melbourne-i megmozdulás fő szervezője. „Ez a feminizmus új korszaka” – tette hozzá. A felvonulók közül sokan nem csak a nők jogait támogatják, hanem elítélik Trump nézeteit a bevándorlásról, az abortuszról és a szexualitást érintő más kérdésekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában