katonai puccs

2021.04.10. 20:23

Etnikai lázadók rendőröket öltek meg Mianmarban

Mianmari etnikai lázadók megtámadtak szombaton egy rendőrőrsöt, és megöltek legkevesebb tíz rendőrt, előzőleg egy Rangun közeli városban a hadsereg szemtanúk szerint több tucat tüntetőt lőtt agyon, egy rögtönítélő bíróság pedig halálra ítélt 19 embert egy katonatiszt segédjének megkínzásáért és meggyilkolásáért a helyi média jelentése szerint.

Mianmarban a hadsereg február 1-jén erőszakos hatalomátvételt hajtott végre, rendkívüli állapotot vezetett be, és kíméletlenül elfojtja a vele szembeni társadalmi lázadást, már több mint 600 civilt öltek meg katonák, köztük legkevesebb 48 gyereket.

Közben az ország etnikai kisebbségeinek fegyveres lázadói is kegyetlen küzdelmet folytatnak a hadsereg vezette hatalom ellen, immár

gyakran szövetségben, feltüzelve a biztonsági erőknek a civilek elleni kegyetlensége miatt.

Egy etnikai lázadószövetség az ország keleti részén lévő San államban támadott meg szombat hajnalban egy rendőrőrsöt, és ölt meg rendőröket – jelentette a Shan News című hírportál. A katonai junta szóvivője egyelőre nem reagált hírügynökségeknek az esettel kapcsoltban feltett kérdéseire.

A Szabad Ázsia Rádió szemtanúkra hivatkozva azt jelentette, hogy a Ranguntól hatvan kilométerrel északkeletre található

Bago városban katonák lelőttek a junta ellen tiltakozó tüntetőket.

A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint az összecsapásokban 82 embert öltek meg. A korábbi hírek hatvan halottról számoltak be.

A Myanmar Now hírportál egy szemtanút idézett, aki azt mondta: látta, amint több tucatnyi holttestet visznek be egy pagodába, amely a hadsereg helyi bázisa. A média jelentése szerint ezt több órányi tűzpárbaj előzte meg a városban. A megmozdulás egyik szervezője népirtásnak nevezte a történteket. Szerinte a hadsereg mindenkire lőtt, aki élt és mozgott. Bago több lakója elhagyta a várost, és a közeli falvakban keresett menedéket.

A hadsereg tévéadója (MRTV) arról számolt be, hogy egy statáriális bíróság halálra ítélt 19 embert.

Valószínűleg ezek az első halálos ítéletek a katonai hatalomátvétel óta Mianmarban. Az elítéltek közül csak ketten vannak őrizetben, a többiek szökésben. A Human Rights Watch nemzektözi jogvédő szervezet egyik szakértője bírálta az ítéleteket. Közben

a hatalomból elűzött polgári vezetők egy csoportja – többségük titkos helyen tartózkodva – bejelentette, hogy nemzeti egységkormányt alakítanak, és ebbe bevonják az ország etnikai kisebbségi vezetőit,

online megbeszéléseket folytatva egymással a hadsereggel szembeni közös ellenállásról. A fejleményről a Reuters hírügynökség tett említést, egyelőre további részletek nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában