Járvány

2020.06.01. 21:34

Észtország és Litvánia további európai országok előtt nyit

Észtország és Litvánia hétfőn megnyitotta határait azon európai országok előtt, ahonnan alacsony számú koronavírus-fertőzöttet jelentettek.

A tallinni és vilniusi kormányok döntése értelmében az uniós tagállamok, a schengeni övezethez tartozó országok és Nagy-Britannia állampolgárai utazhatnak be. A kötelező kéthetes karantén csak azon országok állampolgáraira vonatkozik, ahol a fertőzöttek száma meghaladja a százezer emberre jutó 15 esetet.

A litván és az észt külügyminisztérium közlése szerint jelenleg 24 ország állampolgárai esetében nem áll fenn karanténkötelezettség. A listát hetente frissítik.

A két balti ország állampolgárai is további lazításoknak örvendhetnek a nyilvános tömegrendezvényekre vonatkozó szabályok és a vendéglátóipari egységek, éttermek, bárok és éjszakai szórakozóhelyek hosszabb nyitvatartása szempontjából. Június elsejével ugyanis engedélyezték a legfeljebb százfős beltéri rendezvényeket a távolságtartásra és higiéniára vonatkozó szabályok betartásával. Litvániában ezen felül 300-ban maximalizálták a kültéri rendezvények résztvevőinek számát a kötelező maszkviselés mellett.

A balti országok a pandémiára hivatkozva március közepén lezárták határaikat. A járványügyi intézkedésekkel mindhárom országban sikerült alacsonyan tartani az új fertőzöttek számát. Litvánia, Lettország és Észtország először egymás között, később a szomszédos Finnországgal és Lengyelországgal közös határait is megnyitotta.

A 2,8 millió lakosú Litvániában eddig 1678 fertőzöttet jelentettek, akik közül 70-en hunytak el.

A csaknem kétmillió lakosú szomszédos Lettországban 1066 az azonosított fertőzöttek és 24 az elhunytak száma.

Az 1,3 millió lakosú Észtországban 1870 a regisztrált fertőzöttek száma és a járvány 68 ember életét követelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában