hadüzenet?

2017.09.25. 19:03

Észak-Korea szerint Trump háborút hirdetett ellenük

A kommunista ország külügyminisztere kemény szavakkal üzent Amerikának.

Az ENSZ tagállamainak és az egész világnak is pontosan emlékeznie kell arra, hogy „az Egyesült Államok hirdetett először háborút Észak-Korea ellen” – fogalmazott újságíróknak a világszervezet New York-i központjában az észak-koreai külügyminiszter. Ri Jong Ho hozzátette, hogy Phenjan fenntartja magának a jogot az ellenlépésekre, köztük amerikai nehézbombázók lelövésére, még akkor is, ha azok nem Észak-Korea légterében repülnek.

„Mivel az Egyesült Államok háborút hirdetett, minden jogunk megvan az ellenlépésekre”

– hangsúlyozta.

Ri Jong Ho emlékeztetett arra, hogy Trump azt állította, hogy vezetőink már nem sokáig lesznek hatalmon. Ezzel kapcsolatban a lehetséges ellenlépésekre utalva megjegyezte, ”majd elválik, ki lesz itt tovább„. A külügyminiszter nem fejtette ki pontosan, hogy mire gondol.

Az észak-koreai politikus szombaton, az ENSZ-közgyűlés ülésszakán elmondott beszédében már utalt az amerikai elnök – szintén az ENSZ-ben elhangzott – keddi megjegyzéseire, és ”zavart embernek„, valamint ”megalománnak„ nevezte Donald Trumpot. Az amerikai elnök ugyanis beszédében azzal fenyegette meg Phenjant:

Amennyiben az Egyesült Államok arra kényszerülne, hogy megvédje önmagát vagy szövetségeseit, akkor ”megsemmisíti„ Észak-Koreát.

Ahogy korábban mi is írtuk, az USA szombaton nehézbombázókat küldött az Észak-Koreától keletre fekvő vizek fölötti nemzetközi légtérbe. A Pentagon akkor bejelentette: ezzel az Egyesült Államok elszántságát akarták megmutatni, valamint egyértelmű üzenetet küldtek Phenjannak arról, hogy az amerikai elnöknek számos katonai lehetősége van a fenyegetés legyőzésére.

Bár a helyzet feszült, szakértők szerint arra, hogy a két ország között tényleges háború törjön ki, kevés esély van, mivel ez valójában egyik félnek sem áll érdekében.

Borítókép: AFP PHOTO / SAUL LOEB AND Ed JONES

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában