konfliktus

2018.09.05. 14:31

Erdogan vérfürdőtől tart Idlíbben

Törökország folytatja a nehézfegyverzet telepítését a Szíriával közös határa mentén.

A török elnök attól tart, hogy vérfürdőbe torkollhat a szíriai kormányerők idlíbi offenzívája – írta szerdán a Hürriyet című török napilap.

Borzalmas dolgok történnek Idlíbben – mondta Recep Tayyip Erdogan újságíróknak a kirgizisztáni hivatalos látogatásáról hazatérőben. Mint fogalmazott, nagyon súlyos vérfürdővel végződhet, ha elkezdik lőni a térséget.

Úgy vélte továbbá, hogy a szeptember 7-re kitűzött teheráni orosz-török-iráni csúcstalálkozó segíthet megoldani a problémákat. Az elnök kiemelte a Moszkvával való együttműködés fontosságát, viszont figyelmeztetett egy esetleges újabb, Törökországba irányuló szíriai menekültáradatra az idlíbi offenzíva esetén. Erdogan reményei szerint a közelgő csúcstalálkozón sikerül elhárítani ennek a veszélyét is.

A szíriai kormányerők napok óta erősítést küldenek Idlíb tartományba, és a jelek szerint arra készülnek, hogy visszafoglalják az utolsó olyan területet Szíriában, amelyet még ellenzéki erők uralnak. A velük szövetséges Oroszország légiereje többhetes szünet után újrakezdte kedden a lázadók ellenőrzése alatt álló északnyugat-szíriai Idlíb tartomány elleni légitámadásokat – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) brit székhelyű aktivistahálózat.

A Hürriyet kedden azt írta, hogy Törökország folytatja a nehézfegyverzet telepítését a Szíriával közös határa mentén. Az újság adatai szerint nyolc, páncélosokkal és tarackokkal megrakott teherszállító jármű indult a határ mentén fekvő Elbeyli felé. Ankara emellett megerősítette a biztonsági intézkedéseket az idlíbi feszültségcsökkentési övezetben fekvő 12 megfigyelőpontján a térségben várható hadművelet miatt.

Sajtójelentések szerint a szíriai kormány legkorábban szeptember 10-én indíthatja meg a támadást, kivárva a pénteki teheráni iráni-orosz-török csúcs eredményeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában