az amerikai szankciók ellenére

2019.09.27. 13:06

Erdogan: lehetetlen, hogy ne vegyünk Irántól olajat és gázt

Törökország számára lehetetlen, hogy leállítsa olaj- és földgáz vásárlásait Iránból, dacára az amerikai szankciók fenyegetésének – jelentette ki pénteken Recep Tayyip Erdogan török államfő újságíróknak nyilatkozva az ENSZ-közgyűlés 74. ülésszakáról hazafelé tartva elnöki gépén.

Erdogan az NTV török hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette: Törökország nem tart az esetleges amerikai büntetőintézkedésektől Iránnal fenntartott kereskedelmi kapcsolatai miatt. Hangsúlyozta: Ankara nem kívánja felfüggeszteni együttműködését Teheránnal. A Sabah című török lap úgy tudja, Irán tavaly 25 millió tonna olajat adott el Törökországnak.

Washington áprilisban jelentette be, hogy nem hosszabbítja meg az iráni olaj vásárlási engedélyét annak a nyolc országnak – Kínának, Indiának, Olaszországnak, Görögországnak, Japánnak, Dél-Koreának, Tajvannak és Törökországnak -, amelyek addig importálhattak kőolajat Irántól a tavaly novemberben hozott amerikai szankciók ellenére.

A török elnök egyben szót ejtett az Északkelet-Szíriában az Egyesült Államokkal közösen tervezett biztonsági övezetről is. Mint mondta, az erőfeszítések folytatódnak, de Törökország már megtette a szükséges előkészületeket a kérdéses határszakasza mentén.

A két NATO-szövetséges közös légi- és szárazföldi járőrtevékenységet folytat a térségben, de Ankara úgy véli, Washington halogatja a folyamatot, amelynek célja a kurd erők eltávolítása a térségből, s azzal fenyeget, hogy megvalósítja terveit egy saját hadműveletre vonatkozóan az Eufrátesz folyótól keletre.

Erdogan beszélt arról is, hogy felvetette Donald Trump amerikai elnöknek, hogy Patriot légvédelmi rakétarendszert vesz, ha az Egyesült Államok hasonló alkut tud ajánlani, mint Oroszország a júliusban leszállított Sz-400-as rakétarendszerek esetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában