Járvány

2020.04.20. 10:27

Enyhíthet a korlátozásokon Új-Zéland

Új-Zéland a jövő héttől enyhíthet az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) miatt több mint egy hónapja életbe léptetett korlátozásokon – jelentette be hétfőn Jacinda Ardern, az ország miniszterelnöke újságíróknak.

A bejelentés szerint a jelenleg érvényben lévő korlátozásokat amelyek a legszigorúbbak között vannak világszerte a tervek szerint április 27-től csökkentik, a szűkebb körűek további 2 hétig lennének érvényben, és május 11-én a kormány várhatóan további enyhítésekről dönt.

Ardern kiemelte: a túl korai enyhítések nagyon károsak lennének. Úgy vélte, minél tovább tart a karantén, annál valószínűbb, hogy a feloldása után nem kell újra bevezetni.

A bejelentés után az új-zélandi dollár árfolyama körülbelül fél százalékot emelkedett.

Az enyhébb szabályok lehetővé teszik majd például az építőipar és az erdészet területén a tevékenység újraindítását, továbbra sem lazítanak viszont a társadalmi korlátozásokon. A kereskedelem egyelőre továbbra is az online és a telefonos rendelésekre korlátozódik. Az iskolák részben kinyithatnak, de csak a 10. évfolyamig, és továbbra sem lesz kötelező a bejárás. Legfeljebb tíz fő részvételével engedélyezik az esküvőket és a temetéseket is.

Az 5 millió lakosú Új-Zélandnak a járványra adott gyors válasszal sikerült ellenőrzése alatt tartania a terjedést. Hétfőn csak 9 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel az igazoltan fertőzöttek száma 1440. Az elmúlt 24 órában nem jelentettek újabb halálesetet, a járványban így eddig 12-en haltak meg.

Új-Zéland egyike azon országoknak, ahol a 100 ezer emberre jutó legkevesebb fertőzést regisztrálták. Az egy főre jutó szűrések száma is igen magas: már több mint 85 ezer embert teszteltek. A vírus reprodukciós rátájának értéke amely azt mutatja meg, hogy egy fertőzött átlagosan mennyi embernek adja tovább a fertőzést 0,48, ami szintén alacsonynak számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában