Március 15.

2018.02.28. 08:52

Emléktáblát kap Kossuth Lajos húga New Yorkban

Kossuth Zsuzsanna, Kossuth Lajos legfiatalabb húga nagy szerepet vállalt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején, és New Yorkban halt meg nagyon fiatalon - mondta Kumin Ferenc, Magyarország New York-i főkonzulja az M1 csatornán szerdán.

Kossuth Zsuzsannát (1817-1854) bátyja, a szabadságharc első számú vezetője 1849 áprilisában nevezte ki „az összes tábori kórházak főápolónőjének”. Munkája eredményeként három hónap alatt több mint hetven tábori kórház létesült. Április 23-ai felhívásában felszólította a magyar nőket, hogy önkéntesként vegyenek részt a sebesültek ápolásában. A szabadságharc bukásáig fáradhatatlanul járta az országot, szervezte és ellenőrizte a katonakórházakat.

A világosi fegyverletétel után a hatósági zaklatások elől Brüsszelbe, majd New Yorkba emigrált. Ő volt az, aki elsőnek hívta fel a sebesült katonák ápolásának kötelességére a civilizált világ figyelmét, az Egyesült Államokban még életében nagy tisztelet övezte.

Az Országgyűlés 2014. február 6-án nyilvánította Kossuth Zsuzsanna születésnapját, február 19-ét a magyar ápolók napjává.

Az emléktáblát a nemzeti ünnepen, március 15-én helyezik el a tengerentúli városban.

Borítóképünkön Kossuth Zsuzsanna 1848-ban készült portréja.

Forrás: Wikimedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában