megtorlás

2021.08.04. 12:54

Emelkedett a keddi kabuli merénylet áldozatainak száma

A halálos áldozatok között van öt merénylő, akikkel a rendőrség elitalakulata végzett.

Emelkedett a kabuli merénylet áldozatainak száma: legalább 13-an vesztették életüket, és mintegy húszan sebesültek meg a kedd esti támadásban – közölte Mírvaisz Sztanekzai afgán belügyi szóvivő szerdán. Elkövetőként a tálibok jelentkeztek.

A halálos áldozatok között van öt merénylő, akikkel a rendőrség elitalakulata végzett.

A szóvivő elmondta: az áldozatok száma változhat, mert a helyszíni vizsgálat még nem fejeződött be. A merénylet elkövetőiként a tálibok jelentkeztek, további támadásokat helyezve kilátásba magas rangú afgán tisztségviselők ellen.

A tálibok szóvivője elmondta: a merénylet csak a kezdete volt a kormányzati tisztségviselők elleni megtorló műveleteiknek. Zabiulláh Mudzsáhíd szerint az afgán vezetők napi szinten rendelnek el támadásokat a civilek ellen, otthonaik elhagyására kényszerítve a polgári lakosságot több tartományban.

Kedden nagy erejű robbanás történt a kormányzati épületeknek és külföldi nagykövetségeknek otthont adó, megerősített „zöld zóna” közelében az afgán fővárosban. A robbanást gépkocsiba rejtett pokolgép okozta.

A belügyminisztérium szóvivője szerint Biszmilláh Hán Mohammadi ügyvezető védelmi miniszter vendégháza volt a célpont. A miniszter pártja, a Dzsamiat-i-Iszlami közölte, hogy a detonáció idején a tárcavezető nem tartózkodott a vendégházban, a családját pedig épségben kimenekítették. Mohammadi később egy videóüzenetben tájékoztatott arról, hogy három testőre megsebesült.

A támadók a detonációt követően benyomultak több lakóépületbe, és tűzharcba keveredtek a rendőrökkel. A lövöldözés öt órával később ért véget – mondta el Sztanekzai.

A környékről lakók százait evakuálták.

Afganisztánban országszerte fokozódott az erőszak, miután a tálibok több offenzívát indítottak az afgán kormányerők ellen az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő kivonulásának kezdete óta.

A radikálisok határátkelőket, kereskedelmi állomásokat és fontos infrastrukturális létesítményeket foglaltak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában