Illegális bevándorlás

2017.12.07. 07:11

Elutasított menedékkérők újabb csoportja érkezett Németországból Afganisztánba

A Frankfurt am Mainból felszállt gépen 27 menedékkérő ült, ez volt a legnagyobb kitoloncolt csoport január óta – mondta el a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) egyik helyi illetékese, Sah Szaman.

A kitoloncoltak többsége Bajorországból érkezett, de voltak, akiket Hessenből, Hamburgból, Baden-Württembergből, Szászországból vagy a Rajna-vidéki tartományokból küldtek haza.

A fedélzeten első alkalommal voltak olyan menedékkérők, akiknek a hatóságok feltételezései szerint terrorcselekményekhez lehetett közük. Hogy pontosan mivel gyanúsítják a szóban forgó két embert, azt nem tudni. Ennek ellenére az afgán hatóságok közölték, hogy senkit sem adtak át a rendőrségnek, minden utas hazamehetett.

A kabuli német nagykövetség elleni májusi merénylet óta Németország kizárólag bűnözőket, feltételezett terroristákat vagy hamis papírokkal rendelkező menedékkérőket toloncol ki. Ugyanakkor aktivisták és jogászok szerint a szerdán távozásra kényszerítettek között legalább három olyan fiatal férfi volt, aki egyik csoportba sem tartozott.

A frankfurti repülőtéren mintegy ötszáz aktivista tüntetett a német hatóságok lépése ellen előző este. A döntést többen vitatják, mert Afganisztánban az elmúlt időszakban kiéleződött a feszültség a kormány és a tálibok között, így sokak szerint nem minősül biztonságos országnak.

2016 decembere óta ez volt a nyolcadik alkalom, hogy elutasított menedékkérőket küldtek haza Németországból. Az első hét járattal hivatalos adatok szerint 128 embert toloncoltak ki, többségében fiatal afgán férfiakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában