russzofóbia

2017.10.19. 05:49

Életbe lépett az amerikai Magnyitszkij-törvény helyi verziója Kanadában

A jogszabályt a kanadai törvényhozás 338 tagú képviselőházában elsöprő többséggel fogadták el – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

A törvényt az orosz hírügynökség titulálta az először orosz tisztségviselőket sújtó amerikai törvény kanadai változatának.

A törvényre 277 képviselő szavazott igennel, senki sem tartózkodott vagy szavazott nemmel. Később a szenátus is elfogadta, Julie Payette kanadai főkormányzó aláírásával pedig hatályba is lépett szerdán.

A kanadai külügyminiszter, Chrystia Freeland a jogszabályról azt mondta: szemléltető példája annak, hogy Kanada minden szükséges lépést megtesz az emberi jogok durva megsértése és a külföldi korrupció elleni fellépés jegyében. Freeland a törvény egyik kezdeményezője.

A TASZSZ jelentése szerint a törvény elsősorban orosz, venezuelai, iráni, vietnami és mianmari tisztségviselőket érint.

A Barack Obama előző amerikai elnök hivatali idején 2012-ben életbe lépett Magnyitszkij-törvény orosz tisztségviselők vagyonának befagyasztásáról és a velük szemben elrendelt utazási tilalomról rendelkezett. Az eredeti feketelistán szereplő személyeknek közük volt Szergej Magnyitszkij orosz ügyvéd 2009-es halálához. Washington 2016-ban kiterjesztette az eredetileg Oroszországra korlátozott jogszabály hatáskörét.

Kirill Kalinyin, az ottawai orosz nagykövetség sajtófőnöke a törvényt úgy értékelte, hogy „nyílt beavatkozás Oroszország belügyeibe”. A diplomata szerint a törvény elfogadása a kanadai érdekeknek ártó „ellenséges lépés” és a kanadai kormány „russzofób (oroszellenes) elemekkel megtűzdelt kudarcos politikájának folytatása”. Fogadkozott, hogy Oroszország ellenintézkedéseket fog hozni.

A TASZSZ megjegyezte, hogy Kanada és Oroszország kapcsolatai gyakorlatilag befagytak a Krím Ukrajnától történt 2014-es elcsatolása, illetve az azt követő kelet-ukrajnai háború kirobbanása miatt.

Kanada jelentős ukrán származású lakossággal bír.

Szergej Magnyitszkij a Hermitage Capital amerikai befektetési alapnak dolgozott, s azután vették őrizetbe, hogy orosz rendőröket, hivatalnokokat, bankárokat és adóhatósági tisztviselőket vádolt meg korrupcióval és az alap pénzének ellopásával. Az ügyvéd tisztázatlan körülmények között halt meg egy orosz börtönben. Állítólag agyonverték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában