Ország-világ

2021.02.20. 18:07

Élet a bukás után: Gyurcsány visszatérése és a DK felemelkedése (videó)

A sorozat hatodik, befejező része azzal foglalkozik, hogyan tért vissza Gyurcsány Ferenc, és hogyan lett bukott miniszterelnökből az ellenzék legbefolyásosabb szereplője.

Budapest, 2020. augusztus 3. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke felszólal napirend elõtt az Országgyûlés rendkívüli plenáris ülésén 2020. augusztus 3-án. A Fidesz és a KDNP frakció, illetve a kormány tagjai nem jelentek meg, így a napirend elõtti felszólalások után véget ért az ülés, amelyet a DK azért kezdeményezett, mert álláspontjuk szerint a miniszterelnök a júliusi EU-csúcson szembement az Országgyûlés döntésével. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A Magyar Nemzet sorozatának korábbi részeiben bemutattuk azt a hátországot, amely Gyurcsány Ferencnek lehetővé tette, hogy a nagypolitikában is karriert fusson be. Ebben szerepet játszott a KISZ-es mozgalmi múltjában gyökerező kapcsolatrendszere, hálózatépítő rutinja, a vagyonából eredő pénzügyi függetlensége, valamint titkosszolgálati háttere. A legutóbbi részben az őszödi beszéd és az ezt követő politikai és gazdasági káosz került terítékre. Most Gyurcsány Ferenc visszatérésével, a baloldal általi rehabilitációjával foglalkozunk.

Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése és a rendőrterror után mindenki azt gondolta, hogy Gyurcsány Ferenc pályafutása befejeződött. Ma mégis ő a legerősebb ellenzéki párt elnöke, az ellenzéki koalíció vezetője. Hogyan csinálta, és mi kellett mindehhez?

Érdekességek a hatodik részből:

  • Gyurcsány egy névtelen szerző nyilvánosságra került levele szerint csak a hatalmat akarja. Az írásban foglalt állításokat igazolta az idő.
  • Mindenkiről tud valami terhelő információt, amelyek megszerzéséhez titkosszolgálati eszközöktől sem riad vissza.
  • Gyurcsány új pártot alapít egy sátorban.
  • Az ellenzéki összefogás 2014-ben csúnya vereséget szenvedett. Gyurcsány ekkortól fogva a teljes baloldal egységesítése mellett kardoskodik.
  • A Karácsony Gergely vezette budapesti városházán is nagy hatalomra tett szert.
  • A témával részletesen foglalkozik a következő cikk: Gyurcsány Ferenc nagy visszatérése.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában