tomboló vihar

2019.05.03. 11:27

Elérte Indiát a Fani ciklon

Elérte pénteken India keleti partjait a Fani ciklon, érkezését heves esőzés és óránkénti 200 kilométeres sebességű széllökések kísérték – jelentette az indiai meteorológiai szolgálat.

Jelentősebb károkról, sérülésekről egyelőre nem érkeztek hírek. Az érintett térség alacsonyan fekvő részeiben az utóbbi 24 órában több mint egymillió embert menekítettek ki a Bengáli-öböl felől közelgő ciklon útjából.

Orisza állam fővárosában, Bhuvanesvarban lezárták a repülőteret, leállt a vasúti közlekedés, és az iskolák is zárva maradtak. Az erős szél fákat és villanypóznákat döntött ki. A katasztrófavédelem több száz alkalmazottját és a hadsereget is magas fokú készültségbe helyezték.

A vihar az Orisza államban várhatóan három-négy órán keresztül fog tombolni, majd keleti irányba halad tovább Nyugat-Bengál és Banglades felé.

Indiában a ciklonok szezonja áprilistól decemberig tart, ekkor csapnak le heves viharok a területre hatalmas emberi és anyagi károkat okozva, és átnyúlva a szomszédos Bangladesbe is.

Két évtizede Orisza államban tízezer ember halt meg egy „szuperciklon” pusztításának következtében. Az egyre fejlettebb előrejelzési technikáknak köszönhetően azonban a hatóságok ma már időben fel tudnak készülni egy-egy nagyobb erejű ciklonra, és így képesek jelentősen csökkenteni a károkat és az esetleges áldozatok számát. Hat évvel ezelőtt, 2013-ban mintegy egymillió embert menekítettek ki egy ciklon útjából, és ezzel feltehetően ezrek életét mentették meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában