Ország-világ

2021.07.28. 07:21

Elegük lett a görögöknek a migránsok vandalizmusából

A konzervatív kormány baloldali elődjéhez képest szigorúbban lép fel a bevándorlási hullámmal szemben.

Katakolo, 2020. november 5. A görög parti õrség tagjai figyelik, amint illegális bevándorlókat kiszállnak egy hajóból a nyugat-görögországi Katakolo kikötõjében 2020. november 3-án, miután egy 65 embert szállító csónakot mentettek ki a tengerbõl. A görög migrációügyi minisztérium november 5-én bejelentette, hogy az illegális bevándorlók közül 35-en Törökországból, a többiek Afganisztánból és Irakból érkeztek. MTI/AP/ilialive.gr/Jannisz Szpirunisz

Forrás: MTI/AP/ilialive.gr

Fotó: Jannisz Szpirunisz

A görögországi Malakasza lakói a közelükben található menekültügyi központ bezárását követelik azok után, hogy rendszeresen jelentenek bűncselekményeket a bevándorlók részéről – számol be róla a Magyar Nemzet. Az Athéntól negyven kilométerre található, ötszáz lakosú kis közösség tagjai a görög migrációs és menekültügyi minisztériumhoz írt levelükben arra szólították fel a kormányt, hogy helyezze máshova a több ezer bevándorlót, akik nemegyszer követtek már el erőszakos cselekményeket a faluban.

Az Etnosz nevű görög hírlap beszámolója szerint a létesítmény lakói nemrég egy idős férfi házát dobálták meg kövekkel, ami jelentős károkat okozott az ingatlanban, illetve több templomot is megpróbáltak felgyújtani. A legutóbbi esetektől eltekintve a lakosok folyamatos vandalizmusról, például a közterületek megrongálásáról, lopásokról, a nők és az idősek ellen elkövetett erőszakról, valamint a higiénés és közegészségügyi szabályok megsértéséről panaszkodnak.

„Malakasza közösségének elfogyott a türelme a bevándorlók befogadását illetően”

– számolt be róla levélben a falu polgármestere, Kosztantinosz Licasz. A levél feladója arra is felhívta a figyelmet: nevetséges, hogy egy ilyen kis közösség tartson el csaknem háromezer illegális bevándorlót.

„Ötszáz lakost számláló településünk az utóbbi öt évben egy átlagosan 2600 menekültből álló közösség súlyát cipelte a hátán”

– írta a polgármester a létesítmény bezárását és a bevándorlók kitelepítését követelve.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök kormánya májusban ismertette azon tervét, miszerint Leszbosz és Híosz szigetére telepítik az országban élő bevándorlókat, miután felépítik az új létesítményeket.

A 2019 nyarán hivatalba lépett konzervatív kormány baloldali elődjéhez képest határozottabban és szigorúbban lép fel az országba áramló migránstömeggel szemben.

Ez azt eredményezte, hogy – az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint – Görögországba 2021-ben eddig 4172 bevándorló érkezett, leginkább Afganisztánból, 2020-ban egész évben 15 696, 2019-ben 74 613 menedékkérő jutott el a görög partokra a szárazföldi és vízi útvonalakon.

Jelentősen csökkent az égei-tengeri görög szigeteken lévő migránsok száma is. Június végi tájékoztatás szerint Kósz-, Lérosz-, Híosz-, Számosz- és Leszbosz-szigeteken már csak 7700 menedékkérő maradt. Tavaly áprilisban számuk még nagyjából negyvenezren voltak. Számuk apadása több okra vezethető vissza. Egyrészt az athéni vezetés az utóbbi hónapokban áttelepítette a szárazföldre azokat az embereket, akiknek nagy valószínűséggel el fogják fogadni a menedékkérelmét. Ezzel párhuzamosan viszonylag kevesen keltek át az utóbbi időben a török partokról. A görög kormány ezenfelül megerősítette tengeri és szárazföldi határai ellenőrzését. Nótisz Mitarákisz bevándorlásügyi miniszter június elején ráadásul bejelentette, hogy

Görögország felfüggeszti a menedékkérelmek elbírálását Szomália, Afganisztán, Szíria, Pakisztán és Banglades azon állampolgárait illetően, akik illegálisan, a török partokról jutottak be a területére.

Mitarákisz azzal indokolta a lépést, hogy Törökország biztonságos harmadik országnak számít a migránsoknak.

Nótisz Mitarákisz korábban azt nyilatkozta, egy Szomáliától Nagy-Britanniáig terjedő, embercsempészek és civil szervezetek által működtetett csempészhálózat szervezi a bevándorlást Görögországba. A görög kormánnyal heves vitába keveredett nemrég az Aegean Boat Report nevű nem kormányzati szervezet, amely információkat gyűjt és közöl a Törökországból Görögországba tartó bevándorlókról. A szervezetet a görög rendőrség kémkedéssel, illetve azzal vádolja, hogy részt vesz a Görögországba készülő migránsok illegális szállításában. A csoport elutasította a vádakat és bocsánatkérésre szólította fel Athént.

Borítókép: A görög parti őrség tagjai figyelik, amint illegális bevándorlók kiszállnak egy hajóból a nyugat-görögországi Katakolo kikötőjében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában