Koreai konfliktus

2019.10.09. 09:15

Eladtak egy lefoglalt észak-koreai teherhajót az amerikaiak

Az amerikai hatóságok eladták azt az észak-koreai teherhajót, amelyet öt hónappal ezelőtt foglaltak le azzal a gyanúval, hogy megsértette a Phenjan ellen bevezetett szankciókat – közölte szerdán az amerikai parti őrség.

Az igazságügyi minisztérium által lefolytatott vizsgálat után a hajót egy szövetségi bíróság által lebonyolított árverésen adták el. A hajót hétfőn elvontatta Pago Pago kikötőjéből az a vállalat, amely megvette.

Észak-Korea szenet exportált a több mint 15 ezer tonnás, Wise Honest nevű teherhajóval, amelyet az amerikai hatóságok májusban feltartóztattak azzal a gyanúval, hogy megsértette az ENSZ és Washington által Phenjan ellen bevezetett szankciókat. A hajót az Amerikai Szamoa-i székhelyre, Pago Pago kikötőjébe vontatták, és ott vesztegelt öt hónapon át.

Ez volt az első eset, hogy az amerikai hatóságok lefoglaltak egy észak-koreai hajót szankciók megsértése miatt. Emiatt nyilatkozatháború robbant ki a két ország között. Phenjan többször meg nem nevezett következményekkel fenyegette meg az Egyesült Államokat, ha nem engedi el a „briganti akcióban” lefoglalt teherhajót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában