Konfliktus és klímaváltozás

2018.07.24. 18:06

Éhínség fenyeget Kongóban

A nemzetközi humanitárius segélyek jelentős emelésének hiányában éhínség fenyeget a Kongói Demokratikus Köztársaságban – közölte kedden az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) igazgatója a dél-afrikai Johannesburgban.

David Beasley szerint közel 7,7 millió embernek nem jut elég táplálék, és 2,2 millió gyermek életveszélyes mértékben alultáplált a közép-afrikai országban. Mint mondta, az éhínség hatékony leküzdéséhez a világszervezetnek az idén további 160 millió dollárnyi felajánlásra lenne szüksége. „Ha nem kapjuk meg ezt a pénzt, valószínűsíthető az éhínség” – hangsúlyozta Beasley.

A WFP-igazgató szerint különösen elkeserítő az a tény, hogy az ország termékeny földje egész Afrikát élelmezni tudná.

A mezőgazdasági termelés viszont a tartós konfliktusok miatt sok helyen összeomlott, s a klímaváltozás számlájára írható szélsőséges időjárási jelenségek csak fokozzák az élelmiszerellátás nehézségeit – tette hozzá.

A Kongói Demokratikus Köztársaság a világ egyik legszegényebb állama, amelyben több konfliktus is dúl, így a központi fekvésű Kasai régióban és az ország erőforrásokban gazdag keleti térségében. A rivális milíciák a nyersanyagok ellenőrzéséért harcolnak egymással. Az ENSZ egy 17 ezer fős békefenntartó misszió segítségével próbál rendet teremteni az országban.

A kongói egészségügyi minisztérium egyébként a nap folyamán jelentette be, hogy véget ért a közép-afrikai állam északnyugati tartományában áprilisban kitört ebolajárvány, amelynek 33 ember esett áldozatul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában