Nemzetpolitika

2019.06.13. 14:28

Egységes magyar médiateret alakítanának ki a Kárpát-medencében

Az egységes magyar médiatér megvalósításának fontosságát hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár az I. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozón csütörtökön Visegrádon.

Visegrád, 2019. június 13. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára beszédet mond az I. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón a visegrádi Hotel Silvanusban 2019. június 13-án. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A nemzetpolitikai államtitkár úgy fogalmazott: szeretnék összefogni ily módon is a nemzetet. Ennek jegyében kiemelten fontosnak tartotta a külhoni magyar média megerősítését szerte a Kárpát-medencében. Kitért a több területen nyújtott fizetés-kiegészítésre, amelyet a médiában dolgozóknak biztosítanak az egészségügyi dolgozókhoz, orvosokhoz, pedagógusokhoz hasonlóan.

Felidézte, hogy a vajdasági Pannon Rtv új székházat kapott, hasonló fejlesztések történtek a kárpátaljai Ungváron, és két-három éve támogatják a felvidéki magyar médiumokat is. Erdélyben szintén zajlanak fejlesztések – fűzte hozzá.

Korszerű médiumokra van szükség

Jelezte, a külhoni magyar médiumok „kezét” a jövőben sem kívánják elengedni, a fejlesztéseket folytatni kívánják. Hangsúlyozta: ha nem korszerűsítenek, akkor a határon túli magyarság nem a magyar rádiócsatornákat hallgatja, illetve televízióadásokat nézi majd, hanem a többségi nemzet csatornáira kapcsolnak. Ezért is fontos a korszerű médiahálózat megfelelő módon való üzemeltetése – rögzítette.

Potápi Árpád János előadásában a magyar identitás megerősítését, a magyar családok támogatását és a gazdaságfejlesztési célok megvalósítását jelölte meg kiemelt feladatként 2022-ig.

Emlékeztetett: 2010 után radikális nemzetpolitikai váltás következett be, megalkották a keretrendszert, a jogszabályi hátteret, majd 2014-től Magyarország gazdasági erősödésének köszönhetően soha nem látott mértékű fejlesztési programok indulhattak el, több száz fejlesztés valósulhatott meg.

Olyan „kegyelmi helyzet” van, amikor a magyar kormány az identitás megerősítése mellett gazdaságilag is támogatni tudja a határon túli magyar közösségeket, családokat

- fogalmazott Potápi Árpád János. Hozzátette:

azt szeretnék, ha minden területen egységes Kárpát-medencei tér alakulna ki.

Kiemelte: jól haladnak az idei tematikus év, a külhoni magyar gyermekek éve megvalósításában, újdonság, hogy Hargita megye is csatlakozott helyben a programhoz, 360 millió forintnak megfelelő lejjel. Közel 6600 babacsomagot osztottak, illetve osztanak ki – ismertette, hangsúlyozva: a magyar jövő megmaradásának kulcsa a gyermek.

Kitért arra, hogy a nemzeti jelentőségű intézményprogram keretében több mint 2700 pályázattal 5000 külhoni magyar intézmény programjainak megvalósítását segítik.

Beszámolt arról is, hogy az oktatás területén a bölcsődétől a felsőoktatásig valósulnak meg programok. Az a cél, hogy minden magyar gyermek magyar óvodába tudjon járni, akik magyar óvodát választanak, utána nagy többségben magyar iskolába járnak majd.

A diaszpóra magyarságát támogató Kőrösi Csoma Sándor programban és a szórványmagyarságot segítő Petőfi Sándor programban összesen 225 ösztöndíjas vesz részt, és 240 közösségben vannak jelen a világ számos pontján.

Beszélt arról, hogy eddig egymillió 50 ezer magyar vált közjogilag is a nemzet részévé. Az államtitkár még további néhány százezer új magyar állampolgárra számít a honosítás keretében.

Kitért arra is, hogy a Határtalanul! programban eddig 300 ezer magyarországi diák jutott el a külhoni területre, és jelenleg dolgoznak a program megújításán.

Évi 4000 tudósítás szerte a Kárpát-medencéből

Varjú Frigyes, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. kisebbségi és külhoni főszerkesztőségének vezetője arról beszélt, hogy az „egy nemzet, egy televízió” elvet követve működik a közszolgálati média. Számukra egyaránt fontos, mi történik Kassán, Ungváron, Kolozsváron vagy Szabadkán – fogalmazott. Hozzátette: a közmédia kiterjedt tudósítói hálózattal rendelkezik a Kárpát-medence összes országában, évente közel 4000 tudósítást készítenek munkatársai. Jelezte: a külhoni magyarság a teljes hírfolyamban megjelenési lehetőséget kap.

A hagyományteremtő céllal megszervezett háromnapos médiatalálkozón mintegy 180-an, köztük 150 külhoni magyar újságíró vesz részt a Kárpát-medence minden tájáról.

Borítókép: Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az I. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában