számítunk rá

2017.11.02. 21:51

Egyre felkészültebbek vagyunk a természeti katasztrófákra

Jóval felkészültebbek az emberek a földrengésekre, viharokra, áradásokra és egyéb természeti katasztrófákra, mint öt évvel ezelőtt – derül ki a 2012 és 2016 közötti időszakot elemző kockázati világjelentésből, melyet csütörtökön mutattak be Berlinben.

„Sok országban tanultak a korábbi természeti katasztrófákból, és javítottak a katasztrófákat megelőző intézkedéseken” – mondta Peter Mucke, a tanulmányt készítő Bündnis Entwicklung Hilft német szervezet vezetője. A jelentés 171 országra vonatkozóan mutatja be, milyen kockázata van annak, hogy egy szélsőséges természeti jelenség katasztrófává válik.

Legmagasabb a rizikó az ausztrál szigetvilágban, a legalacsonyabb Európában. A nagy rizikójú régiókhoz tartozik Közép-Amerika, Nyugat- és Közép-Afrika, valamint Délkelet-Ázsia.

„A szélsőséges időjárási jelenségek, mint a viharok és a zivatarok száma feltűnően növekszik. Olyan éghajlati szélsőségek pedig, mint a hosszan tartó szárazságok, a jövőben gyakrabban fognak előfordulni”

– emelte ki Mucke.

A legnagyobb rizikójú ország a Vanuatu Köztársaság 36,45 százalékkal. Ezt követi Tonga 28,57 százalékkal és a Fülöp-szigetek 26,69 százalékkal. A legalacsonyabb kockázati értékkel Katar (0,09 százalék), Málta (0,61 százalék) és Szaúd-Arábia (1,21 százalék) bír. Magyarországon 5,55 százalék a katasztrófa esélye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában