fipronil

2018.11.26. 19:25

Egymillió méh pusztult el mérgezés miatt egy dél-afrikai bortermelő vidéken

A rovarölőt főleg az állatgyógyászatban használják élősködők, bolha, tetű és kullancs irtására.

Több mint egymillió méh pusztult el mérgezés miatt a Dél-Afrikai Köztársaság egyik bortermelő vidékén. A BBC News értesülése szerint a méhek pusztulását a Fipronil rovarölő okozta, amelyet a helyi gazdák használtak szőlőbirtokaikon.

A mérgezés a Fokváros-környéki méhészeteket érintette, az még nem derült ki, mekkora a teljes kár. Az elhullott méhekben laboratóriumi vizsgálattal mutatták ki a rovarölőt.

A Fipronil rovarirtó szertől Európában is sok millió méh pusztult el.

A rovarölőt főleg az állatgyógyászatban használják élősködők, bolha, tetű és kullancs irtására. Emberi fogyasztásra szánt állatok kezelésére nem alkalmazzák, mivel nagy mennyiségben a szervezetbe kerülve máj-, pajzsmirigy- vagy vesekárosodást okozhat. Tavaly e miatt tört ki a tojásbotrány, mivel számos európai országban találták meg a rovarölő nyomait a kereskedelmi forgalomba került tojásokban.

A szert 2013-ban betiltották Európában.

Egy helyi méhészszövetség alelnöke, Brendan Ashley-Cooper elmondta, hogy a térségben mintegy száz kaptárt sújtott a mérgezés, ez az érintett területen álló kaptárak 35-40 százalékát jelenti. Becslése szerint 1-1,5 millió méh pusztult el.

A szakember ugyanakkor hozzáfűzte, hogy a dél-afrikai teljes méhpopuláció szempontjából ez nem túl nagy veszteség, és a méztermelésre is csak kis hatással lesz.

Fokvárosban a bortermelők régóta használják a Fipronilt hangyairtásra, de most először okozhatott a rovarölő ekkora méhpusztulást. Ennek igazolására további vizsgálatok folynak.

Ashley-Cooper megjegyezte, hogy nemcsak a Fokváros déli részén kaptárakban élő méheket, hanem a vadon élőket is érintette a mérgezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában