bűnügy

2020.01.13. 09:50

Egykori társai akarták megöletni a kolumbiai gerillák korábbi vezetőjét

Merényletet hiúsítottak meg a kolumbiai hatóságok, amelyet a latin-amerikai ország egykori gerillaszervezetét irányító Rodrigo Londono ellen akartak elkövetni olyan gerillavezetők megrendelésére, akik nem ismerik el a fegyveres szervezet és a kormányzat között 2016-ban kötött békemegállapodást – közölte a kolumbiai rendőrség helyi idő szerint vasárnap.

Oscar Atehortua rendőrfőnök arról tájékoztatta a médiát, hogy egy informátor értesítette a rendőröket, hogy merénylet készül a 60 éves politikus ellen, aki a békemegállapodást követően párttá alakította a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillaszervezetet Közös Alternatív Forradalmi Erők néven.

A rendőrség ezért megerősítette Londono védelmét, és egy közeli ellenőrző pontnál tartóztattak fel két motorost, akikre illett a informátortól kapott személyleírás. A gyanúsítottak tüzet nyitottak a rendőrökre, akik viszonozták a tüzet, és megölték a két fegyverest. Egyiküket sikerült azonosítani, és kiderült, hogy 17 éven át volt a FARC katonája.

A rendőrség szerint a két fegyveres Hernán Dario Saldarriaga szolgálatában állt, aki egyike azoknak a kommunista gerillavezéreknek, akik továbbra is harcot folytatnak a bogotái vezetés ellen.

Bogotá 2016-ban békét kötött a FARC-kal, melynek tagjainak többsége letette a fegyvert. A több évtizedes konfliktus lezárásáért abban az évben Kolumbia akkori elnöke, Juan Manuel Santos Nobel-békedíjat kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában