ellenzék nélkül

2018.02.24. 16:24

Egyiptomban megkezdődött az elnökválasztási kampány

Elindult Egyiptomban szombaton az elnökválasztás kampánya, amelynek kétségtelenül a jelenlegi államfő, Abdel-Fattah esz-Szíszi az esélyese.

Az elnökválasztás első fordulóját március 26. és 28. között tartják, ahol az országot 2014 óta vaskézzel irányító Szíszi és a nagyközönség előtt ismeretlen Músza Musztafa Músza áll versenyben egymással.

Míg az ellenzéki jelölteket eltávolították a versenyből, illetve saját maguk vonták vissza a jelöltségüket, a hatalomhoz közel álló al-Gad párt elnöke az utolsó pillanatban jelöltette magát, korábban Szíszit támogatta.

„A kampány egyetlen jelöltről fog szólni” – mondta Musztafa Kamal esz-Szájed, a Kairói Egyetem politikatudományi tanára.

A volt vezérkari főnök, Szíszi máris mindenütt jelen van a televízióban és a sajtóban, amely állandóan tudósít hazai és külföldi utazásairól, a különböző hazai és nemzetközi vezetőkkel tartott találkozóiról. Az utcákon az arcképei és a választási plakátok szintén őt dicsőítik.

Az egyetlen bizonytalansági tényező a távolmaradás lehet, így az elnök hívei tömeges szavazásra szólították fel az egyiptomiakat. Házról-házra járva győzik meg a választókat a részvétel fontosságáról – közölte Szízi kampányszóvivője, Mohamed Bahaa Abu Sukka szombaton a televízióban.

A Nemzeti Választási Hatóság (NEA) „pártatlanságra” szólította fel a médiát, és megtiltotta a politikusoknak, hogy „a választások eredményének pozitív vagy negatív befolyásolása érdekében részt vegyenek a választási kampányban”.

Abdel Moneim Abul Futuhot, a hatalom által „terrorszervezetnek” tartott Muzulmán Testvériség egykori vezetőjét február 14-én őrizetbe vették, miután más ellenzéki vezetőkkel együtt a választás bojkottjára szólított fel. A rendszer azzal vádolja, hogy „akadályozta a lojális versengést”.

Abul Futuhhoz hasonlóan a kormányt kritizáló több más politikust is „kivontak a forgalomból” az elnökségért folyó verseny kezdete óta.

A korrupcióellenes szervezet volt vezetőjét, Hisam Geneinát február 13-án vették őrizetbe, miután a sajtóban megszellőztette az állam vezetőit kompromittáló titkos iratok létezését.

2013 és a demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi iszlamista elnököt megbuktató Szíszi hatalomra kerülése óta a hatóságok erővel nyomnak el minden ellenzéki megmozdulást.

Nemzetközi civil szervezetek azzal vádolják Szíszi elnököt, hogy még a 2011. évi forradalommal megdöntött Hoszni Mubarak volt államfőnél is tekintélyelvűbb, és hajlamosabb a megtorlásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában